Recent onderzoek in Utrecht laat schokkende cijfers zien over discriminatie op de woningmarkt. Vooral makelaars en verhuurders in de particuliere huursector maken zich schuldig hieraan. Volgens eerdere antwoorden van de gemeente Den Haag op schriftelijke vragen zijn er in Den Haag maar weinig concrete gevallen bekend. Echter, de meldingsbereidheid is laag, en het meldpunt onbekend. De Haagse Stadspartij wil nu eindelijk serieus onderzoek in onze stad zoals ook al in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam plaatsvindt. Fractievertegenwoordiger Tim de Boer: “We hebben het vermoeden dat de situatie op de Haagse woningmarkt niet veel afwijkt. Uit het onderzoek in Utrecht blijkt dat 90% van de makelaars – ondanks dat ze weten dat het niet mag – discriminatie in opdracht van de verhuurder gewoon uitvoeren. Dit is onacceptabel.” De Haagse Stadspartij wil dat de gemeente zo spoedig mogelijk een vergelijkbaar onderzoek, met correspondentietesten en Mystery Calls, opzet. Deze middelen blijken namelijk zeer goed te werken.  Raadslid Fatima Faïd: “Als uit onderzoek blijkt dat dit ook in Den Haag een groot probleem is willen we concrete stappen en stevig optreden van de gemeente zien. Discriminatie moeten we hard aanpakken”.

Schriftelijke vragen: Onderzoek discriminatie op de woningmarkt

Datum:

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Op 30 oktober 2019 verscheen op RTV Utrecht het volgende bericht: “Onderzoek toont discriminatie op Utrechtse woningmarkt aan”. De samenvatting van het onderzoek is als PDF bijgevoegd. Hierover stel ik overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde de volgende schriftelijke vragen:

1. De resultaten van het onderzoek in Utrecht zijn schokkend. Ziet het college deze resultaten ook als indicator voor de Haagse woningmarkt?

2. Uit antwoorden op eerdere schriftelijke vragen blijken er maar weinig meldingen binnen te komen over discriminatie op de woningmarkt in Den Haag. Wat zijn de meest recente cijfers daarover?

3. Uit de managementsamenvatting van het onderzoek blijkt dat correspondentietesten en Mystery Calls goede instrumenten zijn om onderzoek te doen naar discriminatie op de woningmarkt. Is het college het daar mee eens?

4. Welke activiteiten heeft de gemeente in het verleden opgezet om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken?

5. Wat doet de gemeente momenteel om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken?

6. Is het college bereid om zo snel mogelijk een vergelijkbaar onderzoek met correspondentietesten en Mystery Calls op te zetten om zo de discriminatie op de overspannen Haagse huurmarkt te onderzoeken? Zo nee, waarom niet?

Fatima Faïd