“De weg naar Mobiliteit: Een reis van Effectiviteit, Duurzaamheid en Inclusiviteit”.

De Spilexpres, een initiatief van de dorpscoöperatie Gasselternijveen, leent zich voor vervoer van “deur tot deur”.

In Gieten, begint onze reis van deur tot deur, een symbool van individuele mobiliteit die onze levens doorkruist. Nadat onze gast, zittende in een rolstoel, met de lift naar binnen heeft kunnen rijden en vastgesjord is rijden we naar Grolloo. Hier halen we een jonge gast op. Hij heeft wel een rijbewijs maar mag nog niet alleen rijden. Omdat we vroeger zijn dan afgesproken, wachten we tot hij zijn bord heeft leeggegeten. Van hier gaat het naar Hub P&R Gieten, daar waar de N34 en N33 elkaar kruisen. Van verre zie ik onze derde gast, fel blauw jasje, al staan. Vanmiddag appte hij mij nog met de vraag hoe hij vanuit Anloo naar het politiek café in Gieterveen zou kunnen komen. We rijden een rondje en doen de deur voor hem open. Terwijl de chauffeur vakkundig weer de N33 vervolgd is er onderling in de bus al veel verbale interactie over hoe kan het ook anders: mobiliteit! Het onderwerp wat straks centraal staat in het Politiek café!

Aa en Hunze is één van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Voor mensen met een auto is mobiliteit in onze gemeente geen punt. Op het moment dat het gebruiken van een auto geen optie is, wordt dat een ander verhaal.

Felix Pot neemt ons mee in hoe groot het probleem is, wat zijn de mogelijke oplossingen hiervoor en wat is de rol van de gemeente hierin. Martin Courtz praat ons bij over hoe “hubs” (knooppunten) er voor kunnen zorgen dat voorzieningen bereikbaar worden en blijven.

Twee inspirerende sprekers die de aanwezigen energie meegeven om met elkaar van gedachten te wisselen in drie verschillende essentiële invalshoeken als het over mobiliteit gaat: effectiviteit, duurzaamheid en inclusiviteit.

Effectiviteit drijft op slimme systemen en naadloze verbindingen die de reis efficiënt maken, zonder vertragingen of obstakels.

Duurzaamheid reikt verder dan elektrische voertuigen; het omvat ook stads- en dorpsplanning die ruimte biedt aan fietsers en voetgangers, en investeringen in groene infrastructuur.

Maar echte vooruitgang vereist inclusiviteit, waarbij mobiliteitoplossingen worden ontworpen met aandacht voor alle gemeenschappen, ongeacht leeftijd, inkomen of mobiliteitbeperkingen.

In drie groepen worden de stemmen van alle betrokkenen gehoord, innovatie en beleid gaan samen op weg naar een mobiliteitssysteem dat effectief, duurzaam en inclusief is. Samen komen we tot heel veel en horen we ook dat we niet allemaal weten wat we al hebben. Communicatie is ook hier aandachtspunt.

Alle inbreng is genoteerd op grote vellen papier.

Een avond die de aanwezigen aan het denken zet. Een avond die ook verrast door goede ideeën. Tussendoor een natje en een droogje en een paar keer wisselen van zitplek zorgt voor een levendige en stimulerende omgeving waardoor de tijd vliegensvlug voorbij gaat zonder het gevoel te hebben tijd te kort te komen.

Beide jongere Spilexpres passagiers vonden een iets efficiëntere manier (direct vanaf Gieterveen met één van de aanwezigen meerijden) om naar hun eigen deuren terug te komen. De ouderen maakten ook voor de terugreis gebruik van deze geweldige mogelijkheid om van deur naar deur te komen. Met dank aan de vrijwillige chauffeur.

Twee mogelijke concreet uitvoerbare ideeën die de mobiliteit in onze gemeente versterken, zijn hier kort uitgeschreven:

Het is een vorm van liften. Waar je vroeger langs de kant van de weg ging staan en je duim omhoog stak, ga je nu op het bankje zitten. Het bankje heeft sensoren die als iemand erop gaat zitten automatisch in werking treden. Boven het bankje gaat een lamp branden ten teken voor een naderende automobilist dat er iemand op het bankje zit die meegenomen wil worden naar een volgende bestemming op het traject.

Speelt een belangrijke rol in mobiliteit, vooral voor mensen met een dringende behoefte aan sanitaire voorzieningen onderweg. Door gebruikers te helpen bij het vinden van nabijgelegen openbare toiletten, draagt de app bij aan meer inclusieve en comfortabele reiservaring. De HogeNoodapp houdt rekening met de menselijke behoeften en neemt eventuele zorgen daarover onderweg, weg.

Het politiek café Mobiliteit is georganiseerd door de fracties van Gemeentebelangen, VVD, Groen Links, PvdA, D66, CDA en Jongerenraad Aa en Hunze.