2 november - Maandag 28 oktober was er in Lichtenvoorde voor raadsleden een informatiebijeenkomst van het Preventie Platform Jeugd (PPJ). Naast raadsleden waren er ook ambtenaren en wethouders aanwezig. Het PPJ is een initiatief van de gemeente Aalten, Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk. Binnen PPJ werken 15 organisaties op het gebied van jeugdzorg samen, zoals b.v.: onderwijs, SKB, Yunio, GGD NOG, Iriszorg, huisartsen, politie, Ondersteuningsteam/ VoorMekaarTeam, enz.

Het Centrum Jeugd en Gezin en jongerenwerkers zijn eigenlijk de voorlopers van dit initiatief. Door meer krachten te bundelen kunnen problemen bij jeugd voorkomen worden en eventueel vroegtijdig opgespoord worden.

Projectleider Esther Teunissen noemde een aantal werkgroepen, n.l.: Alcohol Preventie, Kind & Armoede, Kind & Echtscheiding, Weerbaarheid en Kunst van het Opvoeden. Sommigen zijn al actief, anderen nog in voorbereiding. In elke gemeente zijn de leden van de werkgroepen al bezig met cursussen, informatiebijeenkomsten, overleg met scholen, enz.

Kinderarts van het SKB Frits Küpers was heel enthousiast over deze samenwerking en hij krijgt zelfs vanuit het hele land vragen over dit initiatief.

Hij beschreef zijn werk als kinderarts: voorheen vooral kinderen fysiek genezen (“loodgieter spelen”), maar tegenwoordig is hij de helft van de tijd kwijt aan problemen die te maken hebben met “lifestyle” en opvoeding. Het “van alles moeten”, “overal goed in moeten zijn”, “sociale media”, “vaak weinig aandacht”, zijn allemaal voorbeelden van oorzaken van stress en soms verwaarlozing. En die voorbeelden leiden vaak tot vage klachten, als: buikpijn, slapeloosheid, bedplassen. “Met aandacht en respect voor de ouders, verwijs ik ze vaak door naar instanties die achter de voordeur kunnen helpen”, aldus de kinderarts. Dit alles om te voorkomen dat er dure 2e en 3e lijns zorg nodig is. We proberen zo veel leed te voorkomen, maar ook veel onkosten.

In groepen werd later een aantal onderwerpen besproken, b.v.: (v)echtscheiding, alcohol preventie en kunst van het opvoeden. Wanneer een echtscheiding in goede harmonie kan verlopen is dat voor kinderen veel beter én voor iedereen goedkoper (een echte vechtscheiding kan de samenleving wel € 100.000,00 kosten aan: rechtszaken, uit huis plaatsing, Jeugdzorg, enz.) Bij alcohol preventie werd gesproken over informatie op scholen in groep 8 en klas 1, 2 en 5. Ook groepen ouders zijn samen in gesprek over hun jeugd. Hokken, keten en sportkantines krijgen aandacht en worden bezocht om informatie te geven.

Een prima initiatief, dat nog verder uitgebouwd moet worden. Elke euro die aan preventie uitgegeven wordt, verdient zich meer dan 10-voudig terug en wat nog belangrijker is: het zorgt voor meer levensgeluk voor kinderen en hun ouders.

Meer informatie:  www.preventieplatformjeugd.nl