De kranten staan er vol van, allerlei bouwprojecten worden op dit moment afgeblazen omdat er teveel stikstof vrij komt. Een overvloed aan stikstof heeft grote invloed op onze natuur. Jarenlang heeft de Rijksoverheid met een papieren oplossing, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), het teveel aan uitstoot van stikstof proberen te ontlopen. Waarschuwingen uit verschillende hoeken van wetenschappers, rechters en groene politici werden genegeerd. Maar nu wordt de overheid echt terug gefloten. Het PAS mag niet als basis voor toestemming voor vergunningen worden gebruikt.

 

Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 mei 2019. Hiermee heeft de Raad definitief een stokje gestoken voor de papieren oplossingen van Den Haag die de natuur en gezondheid keer op keer ondergeschikt aan de economie maakten. Hierdoor worden allerlei projecten, zoals het vernieuwen van de Afsluitdijk, het bouwen van windmolenparken op zee en de renovatie van het Binnenhof stil gelegd. Ook in Alkmaar zullen projecten het slachtoffer worden van dit wanbeleid uit Den Haag. Omdat de krapte op de woningmarkt juist gebaat is bij vaart in de bouw maken wij ons hier zorgen over.

De grootste nadelen van een hoge stikstofuitstoot zijn dat het werkt als voedingsmiddel voor een specifiek aantal plantensoorten en zorgt voor een verzuring van de grond die het voor andere planten moeilijk maakt. Hoe meer stikstof het milieu bevat, des te sneller verdringen een klein aantal soorten alle anderen. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat 80 procent van alle Nederlandse planten en dierensoorten  in de afgelopen honderd jaar zijn uitgestorven.

Stikstof kan ook de hoeveelheid fijnstof in de lucht doen toenemen, is het een broeikasgas, de ozonlaag aantasten en ons water vervuilen. Genoeg reden om de uitstoot ervan te beperken dus. Maar in Nederland wordt er juist enorm veel uitgestoten door onze hoge bevolkingsdichtheid en onze buitenproportioneel grote veestapel.  

De Alkmaarse burger is nu de dupe van het feit dat de Rijksoverheid dit probleem jarenlang niet serieus genomen heeft. Het Alkmaarse natuurgebied de Eilandspolder lijdt onder de grote hoeveelheid stikstof in het milieu. Ook liggen veel bouwprojecten stil nu het PAS niet meer mag worden gebruikt om vergunningen te verlenen.

Gezien de grote behoefte aan woningbouw binnen de gemeente Alkmaar komt de uitspraak van de Raad van State op een ongelukkig moment. Zeker als men bedenkt dat verreweg het grootste deel van de stikstofuitstoot niet door het bouwen van woningen wordt veroorzaakt maar voornamelijk door landbouw en verkeer. Wij zien graag snel dat er echte maatregelen genomen worden om deze uitstoot terug te dringen, zodat de bouwprojecten niet onnodig vertraagd worden.

GroenLinks Alkmaar ziet graag dat het Alkmaarse college duidelijk in kaart brengt welke projecten en plannen er allemaal stil liggen vanwege de stikstofuitspraak. Ook willen wij helderheid over de gevolgen hiervan op Alkmaars beleid en wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat natuur en woningbouw samen weer kunnen groeien.

Lees hieronder de vragen die wij aan het college gesteld hebben.