Stel je eens voor: Je bent pas 16 jaar en je woont al sinds je 14e in een gesloten jeugdzorginstelling. Omdat de hulpverleners niet weten hoe ze je het best kunnen helpen, ben je in die 2 jaar al zeker 20 keer opgesloten in een aparte separeerruimte (isoleerruimte). In die ruimte ligt een matras op de grond, in de hoek hangt een stalen toiletpot en boven de deur een klok. Dat is alles. Dit klinkt middeleeuws maar dit is anno 2019 het leven van Lisette (niet haar echte naam), zoals bleek in een artikel in de Volkskrant van 23 augustus j.l.

Rob Maurits heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Almeerse college van B&W om uit te laten zoeken hoe dit in Almere gaat.

https://almere.pvda.nl/nieuws/geen-kinderen-meer-in-isoleerruimtes-jeugdzorg/Maurits: “Uit onderzoek blijkt dat het opsluiten van (jonge) kinderen die vaak ernstige gedragsproblemen hebben, een traumatische ervaring is welke geen therapeutisch effect heeft. Vaak leidt het zelfs tot onveilige situaties. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft vorig jaar met de Jeugdzorg Plus afgesproken dat vanaf 2022 niet langer zal worden afgezonderd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateert echter dat het terugdringen niet snel genoeg gaat.”

De PvdA Almere vindt dat er zo snel mogelijk een eind moet worden gemaakt aan het separeren van kinderen. Daarom hebben wij het college gevraagd in overleg te treden met de door Almere gecontracteerde instellingen om alles in het werk te stellen om het gebruik van aparte separeerruimtes zo snel mogelijk af te bouwen. Het college heeft hierop positief gereageerd en zich bereid verklaard om met jeugdzorginstelling Intermetzo (waar jongeren uit Almere voornamelijk verblijven) in de voortgangsgesprekken dit tot onderwerp van gesprek te maken en hen te vragen wat er nodig is om volledig te stoppen met het gebruik van de separeerruimte. Daarnaast heeft het college positief gereageerd op ons verzoek dat bij eventuele nieuwe groepen voor gesloten jeugdzorg de eis zal worden gesteld dat er geen gebruik wordt gemaakt van een aparte separeerruimte.

Overigens is voorkomen altijd beter dan genezen; de gemeente Almere is bezig om een intensief aanbod van ambulante hulp te ontwikkelen zodat plaatsing in de Jeugdzorg Plus kan worden voorkomen of waardoor de terugkeer van de jongere naar huis wordt bevorderd. Maurits: “Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen.…”

Fotografie headerimage © Gerard Stolk (link Flickr)

Het bericht Geen kinderen meer in isoleerruimtes jeugdzorg verscheen eerst op PvdA Almere.