Op vrijdag 10 mei heeft Rob Jetten een werkbezoek gebracht aan Amersfoort. Met de twee D66-wethouders en de fractie van D66 Amersfoort hebben we de fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie drie bezoeken geregeld.

Prachtig 2de kans-onderwijs in een prikkelarme omgeving Een van de bezoeken was in het Onze Lieve Vrouwe Ter Eem-klooster, namelijk bij ITvitae. Dit opleidings- en expertisecentrum is gespecialiseerd in het opleiden, coachen en bemiddelen van ICT-specialisten met autisme en hoogbegaafdheid. Hierbij werken ze samen met grote bedrijven zoals Rabobank, politie, Sogeti en EY. Hier worden studenten na 2 tot 6 maanden studie en stage geplaatst door het centrum. Drijfveer van ITvitae en de oprichters is het feit dat vrijwel alle studenten die ze begeleiden, zijn uitgevallen in het regulier onderwijs. Het gebeurt wel eens dat iemand al 5 jaar thuis zit, zonder werk. ITvitae ziet deze mensen als high-potentials en het doel is dan ook ze te begeleiden naar een baan bij een passende werkgever. Na een gesprek met de twee oprichters zijn we twee klaslokalen gaan bezoeken. Het gebouw waar ze zitten is mooi, maar vooral ook prikkelarm. Dat is fijn. Na de rondleiding is Rob Jetten in gesprek gegaan met twee oud-studenten van ITvitae.

In gesprek met twee oud-studenten Mathijs (26 jaar) heeft met grote moeite de havo afgerond vanwege zijn autisme. Op het hbo richting ICT strandt Mathijs in het eerste jaar en niet vanwege de moeilijkheidsgraad. De studie genoot volop zijn belangstelling, maar de chaotische grote groepen, het volgen van allerlei bijvakken en de groepsopdrachten maakte dat Mathijs doodongelukkig thuis kwam te zitten. Na twee jaar komt Mathijs in contact met ITvitae en start na een uitgebreide selectieprocedure met het ICT-Leertraject naar Werk C# Software Developer. Harmen (21 jaar) vertelt eveneens over zijn persoonlijke worsteling in het reguliere onderwijs. Harmen wist met veel ondersteuning het te redden tot TU Delft Technische Informatica, maar viel daar alsnog uit. Als oplossing werd hem MBO aangeboden. Daar is wel ondersteuning voor studenten als Harmen aanwezig, maar biedt onderwijs ver onder zijn niveau. Harmen komt met al zijn talenten gedesillusioneerd thuis te zitten. Zijn eerste reactie op een opleiding speciaal voor autisten was niet mild. Harmen: “Mijn eerste reactie was, ik ga toch zeker niet naar een opleiding voor autisten. Ik had op dat moment mijn autisme niet geaccepteerd en had een gekleurd beeld van deze studenten. Tijdens mijn kennismakingsgesprek bij ITvitae werd me duidelijk dat ik hier wilde zijn. Hun visie op autisme, focus op je ICT-specialisatie en de studenten die net als ik eenzelfde route hadden afgelegd in het reguliere onderwijs.” Harmen is net klaar met zijn Cyber Security Specialisatie en gaat binnenkort starten met zijn werkervaringsplaats. Harmen: “Zal ik je eens wat zeggen, ik ben er nu trots op dat ik autisme heb. Ik kan hierdoor juist dingen die anderen niet kunnen. Natuurlijk geeft het zo nu en dan moeilijke situaties, maar hier leer ik mee om te gaan en ik krijg de nodige ondersteuning.”

Meer informatie Benieuwd geworden naar ITvitae? Of ken je iemand met autisme die uitgevallen is in het reguliere onderwijs, maar wel degelijk affiniteit heeft met ICT? ITvitae organiseert op zaterdag 6 juli een infodag voor jongeren die zijn uitgevallen in het regulier onderwijs, 2de kans-onderwijs voor ICT-talenten met autisme ongeacht vooropleiding. Aanmelden en meer info via deze link.

https://amersfoort.d66.nl/2019/05/23/rob-jetten-bezoekt-itvitae-in-amersfoort/
Ruben Buitenhuis
Een groepsfoto met v.l.n.r. Tyas Bijlholt, oud-student Mathijs, Rob Jetten, Fatma Koser Kaya (wethouder), Frans de Bie en Peter van Hofweegen (oprichters ITvitae), Bob Arnuldus, Harmen (oud-student) en Bart Huydts. Onderste rij Dirk-Joost van Hamersveld, Wouter van Schagen en Irma Dijkstra (fractie D66 Amersfoort)