Afgelopen woensdag 11 maart 2020 is de visie op schulddienstverlening vastgelegd in de gemeenteraad. De Arnhemse schulddienstverlening is wat GroenLinks betreft toegankelijk, slim en eerlijk. Gemeenteraadslid Marie José Navis: “Schulden brengen een hoop stress met zich mee, dan is het belangrijk dat je snel geholpen wordt en je samen snel kan bepalen welk traject de beste perspectieven biedt.”

Wat is een visie op Schulddienstverlening?

De gemeente is verantwoordelijk voor het invullen van de schulddienstverlening. Daarom is het belangrijk dat het college en de gemeenteraad goede afspraken maken over hoe die dienstverlening eruit komt te zien. Daarom heeft het college een visie opgesteld waarin zij beschrijven hoe zij denken dat de Arnhemse Schulddienstverlening eruit moet komen te zien. De laatste visie dateerde uit 2011, daarna heeft de visie steeds een update gekregen.

Waarom is een visie nodig?

Met een duidelijke visie kun je goede afspraken maken met partners uit de stad. Arnhemmers met schulden moeten worden geholpen en daar worden wijkcoaches en andere hulpverleners veelvuldig bij betrokken. Omdat er verschillende soorten schulden zijn en mensen met schulden snel geholpen moeten worden, moeten wijkcoaches en andere hulpverleners goed geïnformeerd zijn. Daarnaast moeten Arnhemmers goed weten met welke vragen over financiën of hulp bij schulden zij terecht kunnen, zodat schulden niet oplopen. Dat vraagt om een duidelijke visie van het bestuur van de stad.

Wat wil GroenLinks?

GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen bij schulden snel geholpen worden (ongeacht de hoogte van jouw schuld). We willen dat er ruimte is voor aanpak die bij jouw persoonlijke leven past en dat de professional de ruimte krijgt om snel te handelen. Daarnaast wil GroenLinks dat Arnhemmers duurzaam uitstromen uit hun schulden zodat zij de hun leven weer verder op kunnen bouwen, zonder snel weer in de financiële problemen te komen.

Wat heeft GroenLinks voorgesteld om te veranderen?

Een goede Arnhemse schulddienstverlening heeft wat GroenLinks betreft 3 kernmerken: toegankelijk, slim en eerlijk.

Toegankelijk

GroenLinks heeft voorgesteld om ‘toegankelijkheid’ als uitgangspunt toe te voegen aan de visie. Dat voorstel klinkt misschien wat abstract, maar wij vinden het belangrijk dat wanneer je schulden hebt je snel geholpen wordt, dat je weet waar je aan toe bent als je met een hulpverleningstraject gaat starten en dat je nooit op een wachtlijst komt te staan. Daarnaast willen wij dat er op een duidelijke manier met jou gecommuniceerd wordt. Ongeacht jouw taalniveau.

Het voorstel van GroenLinks snijdt aan twee kanten. Want niet alleen word jij sneller, beter en duidelijker geholpen, maar hulpverleners worden hierdoor beter voorzien van informatie door de gemeente en andere partners. Bovendien kunnen zij jou hierdoor sneller uitleggen waar je aan toe bent en jou eventueel helpen met een volgende stap. En dat werkt niet alleen stress verlagend, maar ook werkdruk verlagend.  Op die manier helpen wij jou en onze hulpverleners.

Slim

GroenLinks wil een slimmere schulddienstverlening en daarom hebben we samen met de PvdA de motie over Mobility Mentoring ingediend. Mobility Mentoring is een hulpverleningsmethode die ontwikkeld is in samenwerking met Havard University, en recentelijk is opgepakt door het Utrechtse Platform 31 en verschillende gemeentes. Mobility Mentoring is een methode die uit gaat van hersenprocessen die mogelijk beschadigd zijn door de stress. Als je altijd in de overlevingstand zit door te weinig geld, dan is plannen en doelen stellen erg moeilijk. De methode Mobility Mentoring helpt jou om die vaardigheden stap voor stap opnieuw aan te leren.

Je snapt natuurlijk wel dat GroenLinks ook graag ziet dat we in Arnhem gaan bekijken of deze methode voor de Arnhemmers werkt. Daarom vraagt de motie om een onderzoek en een plan voor de hele stad. Maar wisten jullie al dat er in de Geitenkamp een kleine proef wordt gedraaid met deze methode?

Eerlijk

GroenLinks vindt ook dat in de uitvoering van de visie eerlijker kan. En daarom hebben wij samen met de SP een motie ingediend die de kostendelersnorm eerlijker moet maken. Sinds 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm voor mensen met een bijstandsuitkering. Hierdoor worden mensen met een bijstandsuitkering gekort op hun uitkering als zij iemand in huis nemen. De verwachting van het kabinet was dat wanneer een mensen met een bijstandsuitkering een ander in huis neemt, deze ander in staat is bij te dragen aan het totale inkomen van het huishouden. Maar dat is helaas lang niet altijd het geval. GroenLinks wilde deze maatregel in 2015 al beperken. Want door de kostendelersnorm worden mensen die juist andere willen helpen hiervoor financieel gestraft. Dat kan volgens GroenLinks niet de bedoeling zijn, want de kostendelersnorm treft vooral mensen in de laagste inkomensklassen. Dit past wat ons betreft niet in het Arnhemse schulddienstverleningsbeleid.

Goed idee! Maar is het gelukt?

Jazeker! De drie voorstellen zijn alle drie aangenomen en worden meegenomen in de visie en/of de uitvoering.