In de krant leest u dat de gemeente Beek 1 miljoen euro gaat bijdragen aan het omgevingsfonds Maastricht Aachen Airport. Belang van Beek had in de raadsvergadering van 8 december jongstleden nog een motie ingediend om dit vooral niet te doen op basis van de volgende overwegingen:

• de gemeente Beek één van de ‘omliggende gemeenten’ is waar verreweg de meeste overlast van MAA ondervonden wordt;

• er in Nederland en dus ook in Limburg een beleidslijn bestaat dat ‘de vervuiler / veroorzaker betaalt’;

• Het werkwoord ‘schiphollen’ in de Dikke van Dale is opgenomen met als betekenis: “misleiden door manipulatie, leugens, het verdraaien van feiten; (welke handelwijze wel wordt toegeschreven aan Schiphol in relatie tot de omwonenden van de luchthaven)”;

• het in deze situatie niet aanvaardbaar is dat de gemeente Beek de gedupeerden in onze gemeente wil laten meebetalen aan hetgeen de veroorzaker (Maastricht Aachen Airport c.q. de aandeelhouder provincie Limburg c.q. de toekomstig aandeelhouder Schiphol) aan hinder heeft veroorzaakt en bij het verder openhouden van MAA in de toekomst ook zal veroorzaken;

• het tot stand komen van zo’n Omgevingsfonds – mits royaal gevuld en met transparante spelregels rondom de besteding van de gelden – een te waarderen initiatief is, maar dan zonder de directe of indirecte bijdrage van de belastingbetaler uit Beek;

• Het niet aan de Gemeente Beek is om dit omgevingsfonds te financieren, maar dat deze verantwoordelijkheid bij MAA, Schiphol en de Provincie ligt;

• In buurgemeente Meerssen een motie is aangenomen die ervoor zorgt dat Meerssen niet zal bijdragen aan voornoemd omgevingsfonds en dat de gemeente Beek zich moet afvragen waarom zij wel zou moeten bij-dragen als andere gemeenten onder de rook van MAA dat ook niet doen

• Er betere en meer dringende bestedingsmogelijkheden zijn zoals bijvoorbeeld het verhogen van de inkomensgrens voor het aanvragen van energietoeslag.

• Er ten tijde van crises meer oog mag zijn voor de lokale ondernemers en bewoners.

Deze motie heeft het helaas niet gehaald. Ook onze motie om het toestingsinkomen te verhogen om in aanmerking te komen voor energietoeslag heeft het niet gehaald, daar was geen geld voor. Enerzijds sponsoren we een fonds waar buurgemeente Meerssen en Schiphol fijn van meeprofiteren, terwijl anderzijds we onze eigen inwoners ongelijk behandelen ten opzichte van die van bijv. Elsloo, waar het toetsingsinkomen op 130% van het sociaal minimum ligt t.o.v. 120% in Beek. Aan de andere kant van het spoor heeft men schijnbaar meer voor de eigen inwoners over dan aan deze kant. Ook onze motie om het noodlijdende MKB te helpen heeft het niet gehaald, schijnbaar zijn ondernemers rondom het vliegveld meer waard dan de MKB ondernemers in de overige delen van de Gemeente Beek.

Wat Belang van Beek wel bereikt heeft, is dat wethouder Diederen heeft toegezegd de € 12.000.000 die geleend is om de Oekraïne opvang te faciliteren, zo snel mogelijk te gaan recupereren op de landelijke overheid incl. de rente die we inmiddels voor de lening moeten betalen. De gemeente Beek stevent voor 2022 af op een verlies van 1,6 miljoen euro, het mag niet zo zijn dat de Beekenaren dan ook nog eens de rekening van de Oekraïne opvang tegen alle toezeggingen in gepresenteerd krijgen.

Ook heeft Belang van Beek bereikt dat wethouder Van Es heeft toegezegd de raad uitgebreider te informeren omtrent het Sociaal Domein, zodat verliezen op dit gebied in elk geval niet meer als een verrassing komen.

Wethouder Schwillens heeft tenslotte toegezegd er werk van te maken dat toekomstig grote projecten, zoals er BMV Spaubeek en Keutelbeek fase 1b zijn geweest, niet meer tot substantiële kredietoverschrijdingen gaan leiden die vooraf niet door de gemeenteraad zijn geaccordeerd. In plaats van de gemeenteraad enkel te gebruiken om achteraf kredietoverschrijdingen te voteren, wil Belang van Beek vooraf het politieke debat voeren over de zin en de onzin van hoe het geld van de Beekse inwoner wordt uitgegeven.

De motie van Belang van Beek om de aanvraagtermijn voor de energiebelasting 2022 te verlengen naar 30 juni 2023 is door het college donderdagmiddag reeds in beleid omgezet voordat de motie donderdagavond werd behandeld. Prima, dat we het schip beetje bij beetje de goede koers op krijgen zonder dat dat in de openbaarheid komt maakt ons verder niet uit.

Belang van Beek blijft zich inzetten voor de inwoner en voor de ondernemer van Beek. Dan mag het college de raadsvergadering stil leggen als Belang van Beek aan het woord is, we gaan daarna onverstoorbaar verder in het belang van de Beekse inwoner en de Beekse ondernemer.