Democratie / Verkiezingsprogramma

Instellen referenda

Argu als digitaal meningsplatform

Gekozen burgemeester en wethouders

Openbreken partijkartel

Raadsgesprekken inwoners serieus nemen

Stimuleren wijk- en buurtinitiatieven

Minder regelgeving door de overheid, meer vrijheid voor inwoners

———————————————-

Inwoners betrekken bij de besluitvorming staat voor ons voorop. Als middel kan het referendum worden ingezet. Het voorstel moet wel met een simpel ja of nee beantwoord kunnen worden.

Er bestaat op dit moment een digitaal meningsplatform, Argu genaamd, dat in verschillende gemeenten wordt gehanteerd om de mening van de inwoners te peilen. Op dat platform kunnen bewoners eveneens zelf met voorstellen komen, waarop anderen kunnen reageren. Het heeft een breder karakter dan een petitie en daarom kan de wens of noodzaak van een voorstel ook breder voorgelegd en gemeten worden.

Wethouders werden bijna altijd uit de partijgelederen aangesteld, ongeacht of zij capabel zijn. Wij willen dat de wethouders gekozen worden op hun kunde, gerelateerd aan de portefeuille die hen wordt toebedeeld. Wij zijn tevens voorstander van een gekozen burgemeester. Wij hebben het gevoel dat veel problemen tussen het ‘gemeentebestuur’ en inwoners terug te voeren zijn naar een onjuiste aansturing van het ambtenarencorps door het college. Wij stellen vraagtekens bij het eigenzinnige gedrag van enkele medewerkers. Dit moet worden onderzocht en er moeten adequate maatregelen worden genomen.

In Bergen hebben we ervaren hoe het partij-collectief (kartel) van de coalitiepartijen regelmatig de democratische besluitvorming heeft onderuitgehaald. Wij willen niet werken met standpunten die vooraf zijn bepaald en die in een coalitieakkoord zijn opgenomen. Sterker nog, wij willen niet meer werken als coalitie versus oppositie, maar als samenwerkingsraad. Wij gaan voor een raad breed akkoord, waarbij wij samen dienstbaar zijn aan de inwoners en niet de partijkleur regeert.

Er bestaat nu met de ‘raadsgesprekken’ een mogelijkheid voor inwoners of belanghebbenden om mondeling iets aan de raad voor te leggen. Omdat er verder geen verdiepend gesprek (discussie) met de inspreker mag plaatsvinden, resulteert dit in een doofpotconstructie. Daarbij raken de insprekers gefrustreerd omdat er, naar het schijnt, niets met hun inbreng wordt gedaan.

Wijk- en buurtinitiatieven worden nu nog te weinig opgepakt. Financiële of ambtelijke steun is nog niet geregeld. Wij willen met een voorstel komen die dat wel mogelijk maakt.

———————————————-

Daarom willen wij

Het instellen van een algemene referendumverordening

Het invoeren van een digitaal platform zoals bijvoorbeeld Argu

Gekozen wethouders die specifiek voor een portefeuille geselecteerd worden. Selectie vindt plaats op basis van kwaliteit en niet op politieke kleur

Gekozen burgemeester

Geen coalitieakkoord maar een raadsakkoord waarin alleen aangegeven wordt welke onderwerpen of projecten de komende vier jaar worden aangepakt

Raadsgesprekken houden, waarbij insprekers duidelijkheid krijgen over het vervolg

Minder betutteling door de overheid, meer vrijheid voor inwoners. Regels geven kaders aan, en deze zijn uiteraard noodzakelijk. Maar we kunnen ook overreguleren. Geef inwoners de ruimte om met initiatieven te komen en actief deel te nemen aan plan- en besluitvorming.

———————————————-