Vorig jaar hebben we te kampen gehad met een grote hoeveelheid processierupsen in eikenbomen. Heel creatief is er toen gedacht en gewerkt om milieuvriendelijk de strijd tegen deze diertjes aan te gaan. Buurtbewoners en scholen hebben nestkastjes gemaakt om zo bij te dragen het probleem op te lossen. Nu valt in de BN de Stem te lezen dat de gemeente Bergen op Zoom een schadelijk middel gebruikt om de strijd aan te gaan tegen deze processierups.

In het artikel valt te lezen dat het "biologische bestrijdingsmiddel" Xentari genaamd, door de Vogelbescherming eerder "gif" genoemd kan worden. Volgens de Vlinderstichting, die eerder hiervoor al waarschuwde, dood het niet alleen de processierupsen. 

Deze middelen worden toegepast in een periode waarin ook ruim honderd onschade­lij­ke rupsensoor­ten in eiken zitten.

Juist de vogels zouden voor de toekomst op de natuurlijke manier gaan bijdragen aan de oplossing van dit probleem met de processierups, maar als de nestkastjes nu ook leeg raken door dit middel, zijn we dan niet verder van huis?

Een mezenjong eet in een week tijd wel 400 rupsen

Gebruik de link hieronder en lees het artikel uit BN de Stem

https://www.bndestem.nl/etten-leur/succesvol-rupsengif-helpt-ook-vogels-en-vlinders-om-zeep~a21cb603/

Onze fraktieleden waren erg verbaasd en geschrokken om dit in de krant te lezen en hebben na overleg met elkaar de volgende vragen opgesteld om per brief aan het College van Burgemeester en Wethouders te stellen. 

Dit zijn de gestelde vragen:

Heeft de gemeente vooraf informatie gevraagd over de neveneffecten van het middel Xentari als bestrijdingsmiddel? Zo niet, waarom niet.

Kunt u een lijst overleggen bij welke instanties u informatie heeft gevraagd? Zo niet, Waarom niet.

Bent u van plan om te stoppen met deze vorm van bestrijden? Zo niet, Waarom niet?

Bent u van plan u uitgebreid te laten informeren over de schadelijke neveneffecten van Xentari bij de Vogelbescherming en de Vlinderstichting? Zo niet, Waarom niet?

Bent u van plan om in overleg te gaan met de Vogelbescherming en deVlinderstichting voor een betere bestrijdingsmethode? Zo niet, waarom niet?

Is het mogelijk de bestrijding door middel van wegzuigen van nesten uit te breiden? Zo niet, waarom niet?

Wij zijn benieuwd naar de antwoorden. U ook? We houden u op de hoogte!

Meer lezen hierover?

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/bestrijding-eikenprocessierups-gemeenten-willen-geen-gif-maar-gebruiken-het-wel

https://www.vlinderstichting.nl/eikenprocessierups/veelgestelde-vragen-over-de-eikenprocessierups/die-bestrijdingsmiddelen-zijn-toch-biologisch-waarom-is-de-vlinderstichting-er-dan-toch-geen-voorstander-van-/

Bekijk de brief naar het College van Burgemeester en Wethouders: