Vorige week woensdag 15 januari is de toekomstvisie door het AB van het VNOG vastgesteld. Deze visie voldoet volgens het VNOG aan de wettelijke eisen wat bestreden wordt door de vakvereniging brandweer vrijwilligers. In hun brief van 18-12-2019 aan het VNOG hebben zijn dit, samen met nog een vijftal andere opmerkingen, kenbaar gemaakt. De VNOG heeft met een summiere beantwoording dit afgedaan, maar met de toezegging om het VNOG-standpunt toe te lichten.

https://berkelland.vvd.nl/nieuws/38115/reactie-vvd-op-instemmen-burgemeester-berkelland-vnog

Het was vorige week al direct bij de inleiding van de Voorzitter van het VNOG duidelijk: er moet een besluit vallen. De plannen voldoen aan de wettelijke eisen en de veiligheid in de regio is gewaarborgd. Kortom, het plan dat voorlag moest onverkort vastgesteld worden.

 

In de plannen heeft de VNOG de 22 gemeenteraden de ruimte voor lokaal maatwerk onthouden. Alle 22 individuele gemeentes stemmen, zonder enige kennis van de lokale situatie van een ander, mee over elkaars inbreng. Denk aan het duikteam en wel of geen extra Tankautospuit (TAS).

 

Vaak vanwege kosten wordt er tegen gestemd. Het is de verdienste van onze burgemeester, die zich niet zomaar de mond liet snoeren, dat er twee punten nader worden bekeken. Dat is het Oppervlakte Reddingsteam (ORT) van Eibergen en een nader onderzoek naar de witte vlekken in de Achterhoek. Iets wat onze gemeente ten (belangrijke!) dele raakt.

 

De grootste pijn in deze toekomstvisie zit hem in de situaties van gelijktijdigheid. Een groter beroep op de lokale vrijwillige brandweer om ook buiten de gemeente te assisteren of paraat te staan in de kazerne of ergens in de regio. Wat de VVD betreft is dit de doodsteek voor de vrijwillige brandweer!

De bezuinigingen van nu krijgen we op deze manier als een boemerang terug door de kostenstijging. Omdat er vrijwilligers zullen stoppen en moeizamer kunnen worden gerekruteerd en aldus worden vervangen door beroepskrachten.

Onze kernvraag is en blijft: Wie bepaalt de veiligheid van de gemeente Berkelland. Wie gaat daar nu eigenlijk écht over?

 

Burgemeester Van Oostrum gaf te kennen deels met tegenzin te hebben voorgestemd, maar achtte dit als enige kans om er ook voordeel uit te halen. Zo heeft hij zijn punten (eerder in deze tekst toegelicht) 'binnengesleept', maar kan onze gemeente ook met een goed gevoel deel blijven uitmaken van de verdere beslissingsprocedure. Het lijkt erop dat de gemeente Berkelland wel doelen mag vaststellen betreffende brandveiligheid en de werkwijze en kwaliteit die zij nastreeft. Wij blijven hierop kritisch.

In februari volgt een evaluatie met minister Grapperhaus. Ook die volgen wij kritisch.