Actieve inwoners van Dalem in Hapert staken een paar jaar geleden de koppen bij elkaar. Ze bedachten het idee van een ‘Ecozone’ langs de A67. Het doel van dit initiatief is om een natuurlijke zone te creëren tussen de snelwegovergangen De Pan en De Pals. Mede op initiatief van het GBOH (Georganiseerd Burger Overleg Hapert) en met financiële ondersteuning voor het planontwerp van het Leefbaarheidsfonds ‘Samen op de Hoogte’ van de Luchthaven Eindhoven, werden de eerste stappen gezet. Vervolgens raakte de gemeente Bladel enthousiast en werken zij inmiddels samen met de initiatiefnemers aan de realisatie van de Ecozone.

Energiesysteem van de toekomst

De Ecozone bestaat uit een natuurlijke geluidswal met aan de snelwegzijde energieopwekking door zonnepanelen. De andere kant van de geluidswal wordt ingericht als recreatieve zone. Het belangrijkste doel is de ontwikkeling van natuur en landschap.

Op dit kleine stukje ruimte langs de A67 probeert het burgerinitiatief iets unieks voor elkaar te krijgen. Met duurzame energieopwekking draagt het project bij aan het energiesysteem van de toekomst. Ook versterkt het de ecologie van de omgeving. Met voordelen voor waterberging, biodiversiteit en natuurontwikkeling. Als extraatje worden er ook recreatieve fiets- en wandelpaden aangelegd.

Burgerinitiatief voor een betere toekomst

Het burgerinitiatief uit Dalem (Hapert) en de gemeente Bladel slaan de handen ineen om de Ecozone waar te maken. Samen met Royal HaskoningDHV onderzoeken ze de komende tijd de haalbaarheid van het project. Daarbij geven ze concreet aandacht aan de invulling van een toekomstige organisatie.

Kartrekker binnen het burgerinitiatief is Tom Wolters, inwoner van Dalem. In 2019 kwam Tom al met de eerste ideeën: ‘Er liep al een olifantenpaadje op de beoogde locatie dat de potentie liet zien van de ecologische route. En door toevoeging van een verdienmodel met zonnepanelen aan de snelwegzijde ontstond een interessante en haalbare combinatie.’ Samen met diverse partijen hoopt Wolters deze droom waar te maken. ‘We maken met de toevoeging van deze ecozone een prachtige ecologische route echt af. Vanuit de nieuwe wildernis in Hapert kun je dan onafgebroken, door de ecozones, naar de Cartierheide wandelen en fietsen’’.

Wethouder Hetty van der Hamsvoort is erg te spreken over de inzet en het enthousiasme van het burgerinitiatief: ‘Ik word heel enthousiast van de gedrevenheid van deze inwoners. Ze hebben een heel mooi beeld van hoe de ecozone er in de toekomst uit moet komen te zien. We hopen hier als gemeente Bladel ons steentje aan bij te dragen. Zodat we iets opleveren waar we trots op zijn én dat ook nog eens goed is voor mens en milieu.’.

Innovaties langs de snelweg

Klimaatcorridor A67 is een samenwerking met als doel om energieopwekking langs de snelweg te koppelen aan andere innovaties. Bijvoorbeeld geluidsreductie of het bevorderen van landschapsontwikkeling en biodiversiteit. Alle betrokken gemeenten van de coalitie Klimaatcorridor A67 (waaronder de gemeente Bladel) hebben de vrijheid om eigen invulling te geven aan de Klimaatcorridor langs de A67. Samen met Rijkswaterstaat werken de gemeenten en inwoners aan de ontwikkeling van de rijksgronden langs de snelweg.

Van der Hamsvoort: ‘Het is mooi om te zien dat alle Brabantse gemeenten gelegen aan de A67 aan de slag gaan met energieopwekking in combinatie met meervoudig ruimtegebruik langs de A67. En dat wij hier nu samen met onze inwoners een start mee hebben gemaakt’.

Het burgerinitiatief en de gemeente Bladel werken samen met Royal HaskoningDHV. Deze organisatie is expert op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen. De organisatie brengt de nodige kennis en ervaring mee voor dit project. Tom Wolters is verheugd en ziet de komende periode positief tegemoet: ‘Er zijn zeker nog genoeg uitdagingen op ons pad. Maar met de ervaring van Royal HaskoningDHV en de doorlopende steun en het enthousiasme vanuit de gemeente Bladel krijgen we die ongetwijfeld opgelost.’.