Wethouder Davy Jansen.

De jeugd heeft de toekomst. Cliché, maar waar. Als ik terugdenk aan mijn schooltijd dan zat het ‘dingen willen veranderen’ er altijd al in. Misschien is dat ook voor u herkenbaar. Vond u in uw jonge jaren ook dat de oudere generaties er een zooitje van maakte en dat ze niets begrepen van wat jongeren belangrijk vonden?

Tegenwoordig kan ik dingen veranderen op een constructieve manier, dankzij mijn werk als wethouder en voorheen als raadslid. Juist daarom wil ik de huidige generatie jongeren laten zien dat het zin heeft om je stem te laten horen en zo ook verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van hun gemeente. We laten jongeren daarom de komende tijd op allerlei manieren actief deelnemen aan het volksvertegenwoordigers werk. Zij zijn aan zet!

Democracity

Zo komen binnenkort alle groepen 7 en 8 van de basisscholen langs in de raadzaal voor het rollenspel ‘democracity’. Het doel is dat de leerlingen een introductie krijgen in de (gemeente)politiek en het proces van politieke besluitvorming. Dat klinkt misschien stoffig en saai (zeker als je 12 bent), en daarom doen we het anders: ze mogen zelf plaatsnemen achter de microfoons.

Het idee is simpel: de leerlingen vormen die dag zelf de volksvertegenwoordiging en gaan de gemeente ‘bouwen’. Dat doen ze door te bepalen wat ze belangrijk vinden in de gemeente, partijen te vormen (met een naam, logo en partijprogramma) en plaats te nemen aan de raadstafel. Daarna mogen ze de gemeente gaan inrichten met een grote gemeentekaart.

Ze geven aan welke voorzieningen ze willen (bijvoorbeeld een park, zwembad of speeltuin) en waarom, gaan onderhandelen, overleggen en stemmen. Natuurlijk zijn ze daarbij beperkt in hun (financiële) mogelijkheden. Aan het eind van de dag hebben de leerlingen zelf de gemeente vormgegeven, precies zoals wij het ook doen. Kortom, een interactieve kijk in de gemeentepolitiek.

Prinsjesdag.

Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, komen bovendien een aantal klassen van het Pius X-College naar het gemeentehuis. Samen met de raad kijken ze in de raadzaal naar de troonrede, de miljoenennota en de rijksbegroting.

Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Samen met het voltallige college gaan ze praten over lokale onderwerpen en kunnen de leerlingen vragen stellen over wat we doen en waarom. Een leuke maar zware middag voor ons, want de leerlingen hebben zich goed voorbereid en kunnen ons echt het vuur aan de schenen leggen! Natuurlijk mogen ze ook hun ideeën aandragen, die vaak erg waardevol voor ons kunnen zijn.

Leerzaam voor iedereen.

Natuurlijk is het belangrijk dat jongeren leren hoe de politiek in elkaar zit en hoe de gemeente wordt bestuurd. Dat de politiek geen ‘ver van hun bed-show’ is, maar juist heel dichtbij komt. In het gemeentehuis nemen we immers besluiten over hun school, hun sportclub, hun speeltuinen en hun straat.

Maar ook voor ons is het leerzaam. Jongeren hebben een frisse kijk op de gemeente en komen met pure ideeën en oprechte argumenten. Hun creatieve blik is niet gekleurd omdat ze 12 jaar raadslid zijn, zoals ik. Bovendien ontdekken we zo wat er speelt onder jongeren en wat ze belangrijk vinden.

Opvolgers.

Ook wij houden onze oren en ogen dus open, en je ziet dan wie er betrokken is en het politieke spel snapt. Een jongen die zijn standpunt heel goed kan onderbouwen. Een meisje dat precies weet hoe ze de rest van de groep mee kan krijgen. Of iemand die echt verstand van zaken heeft en zo mee zou kunnen doen aan de ‘echte’ raadsvergadering.

Zo ver is het natuurlijk nog lang niet, maar het zijn hoe dan ook voor iedereen leerzame dagen. Dagen waarop ik vooral hoop dat wij met het kijkje in de gemeentelijke keuken de interesse van onze jeugd kunnen wekken. En dat we misschien onze toekomst alvast veilig kunnen stellen. Want de jeugd, die heeft de toekomst, ook in de raad!

Davy Jansen