De Elzen, eindelijk een grote stap in de richting van een oplossing.

Na bijna 5 jaar hard werken door de gebiedsregisseur en na het herstellen van vertrouwen onder leiding van oud-wethouder Martijn Buijsse lag er eindelijk een voorstel aan de raad voor om geld beschikbaar te stellen voor de uitkoop van Braks en te komen tot een akkoord over het leegmaken en opruimen van zijn varkensstallen op de Elzen.

De buurt, die al jarenlang zware overlast ervaart door brommende ventilatoren, enorme stand een overmaat aan vliegen en vooral veel zwaar verkeer op veel momenten op de dag, roept al jaren voor een oplossing. 

Vanuit het DOP werden tijdens de commissievergadering Wonen en Werken al veel argumenten gebruikt om tegen dit raadsvoorstel te stemmen. De vele argumenten van de andere partijen werden niet gehoord. Vooral de koppeling van de zaak Coppens aan de zaak van Braks, die door het DOP als een absolutie voorwaarde werd gezien, zou er voor zorgen dat het een niet meer haalbaar plan werd.  In de raadsvergadering deed het DOP dan ook een voorstel om het raadsbesluit aan te passen en de zaak van Coppens te koppelen aan de uitkoop van Braks. Een ongelukkig en onlogisch voorstel zo vonden wij. Met het voorstel van DOP zou de overeenkomst met Braks in de ogen van VVD en CDA verloren gaan en ook GVB zag dit risico. Na onderling overleg met het GVB werd de directe koppeling van deze twee verschillende belangen losgelaten en kon de raad unaniem instemmen met het proces om Braks uit te kopen en uiteindelijk de oplossing te bieden aan de bewoners van de Elzen. Een felicitatie voor de bewoners maar vooral ook een belangrijke stap in de goede richting voor het verbeteren van het klimaat en de leefomgeving op de Elzen en de directe omgeving. De VVD heeft de gebiedsregisseur een welverdiend compliment gemaakt voor haar inzet.

Staan bij de coalitie de belangen van de burger wel voorop?

Wij denken van niet! Waar gaat het om? In 2018 is het omgevingsplan buitengebied vastgesteld. Hierin zijn alle zaken van belang voor de ontwikkelingen in het buitengebied vastgelegd. Hierbij zijn ook de bevoegdheden (lees delegaties) aan het college vastgelegd.

Het doel van dit alles: burgers snel te helpen en lange procedures en onnodige kosten voorkomen. Het omgevingsplan buitengebied is in zekere zin uniek en onze gemeente is daarmee koploper in Nederland. Dat er een noodzaak is het omgevingsplan buitengebied  te evalueren en waar nodig bij te stellen wordt door niemand ontkent. Ook ambtelijk niet.  

Tijdens de raadvergadering lag er een raadsvoorstel op tafel om het delegatie besluit in te trekken. Een verkiezingsbelofte van met name het DOP. In de aanloop naar de raadsvergadering zijn naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD alle fracties ambtelijk geïnformeerd over de mogelijke consequenties van een volledige intrekking van dit besluit. Zoals onder andere langere procedures en meer kosten voor de aanvrager en de kans op juridische procedures. Ook de noodzaak om de ambtelijke organisatie aan te passen en dus meer kosten werd genoemd. De vragen en bezwaren vanuit de oppositie zorgden ervoor dat tijdens de raadsvergadering door de coalitie een wijziging voor het delegatiebesluit werd aangeboden. Daarin werd het college de bevoegdheid om snelle besluitvorming voor ontwikkelingen in het buitengebied ontnomen en alleen over groen en bomen mogen ze dan zonder de raad besluiten. De extra tijd en de kosten voor het opstellen van een nieuw besluit zijn door DOP en GVB niet meegenomen en vooral de consequenties voor de burger niet. Een amendement van het CDA, gesteund door de VVD  om het delegatiebesluit niet in te trekken en alleen bij ingediende zienswijzen de raad te raadplegen kreeg niet de steun van de coalitie

In een laatste poging heeft de VVD met argumenten onderbouwd geprobeerd DOP en GVB te bewegen een oplossing te kiezen waar de burger niet de dupe van wordt. Helaas, dit laatste vindt men niet belangrijk. 

Komt er voor de bewoners van het Bovenstehuis een oplossing?

Na het nemen van een aanhoudingsbesluit waarmee ontwikkelingen voor het Bovenstehuis en het Gewandhuis voor een periode van 1 jaar worden aangehouden lag en nu een voorstel om met een gebiedsaanpak te starten en daar geld voor vrij te maken. Eindelijk een stap in de goede richting waarbij gewerkt kan worden aan oplossingen voor de bewoners van dit buurtschap. Een van de meest belangrijkste knelpunten is de verkeersoverlast. Overlast door zwaar verkeer, maar ook van hardrijders en veel landbouw verkeer. Gelukkig is de nieuwe wethouder Brands een realist en onderkent hij het belang van de door de VVD benoemde verkeersproblematiek. De wethouder maakte duidelijk dat het wachten op de mobiliteitsvisie niet de oplossing is maar dat hij maatregelen zal nemen waar dat nodig is. Wat vooral belangrijk is het gesprek dat aangegaan wordt met de bewoners en de ondernemers in dit buurtschap een toezegging die de VVD  kreeg van de wethouder. Wilt u hier meer weten neem dan contact op met  info@VVDBoekelVenhorst.nl

 

Namens de VVD fractie

Ferenc Koolen en Frans Dijcks