Op 23 juni hebben we in de gemeenteraad van Bunschoten de Kadernota 2023 behandeld. Tijdens deze vergadering sprak de raad over de kaders die wij meegeven aan het college voor de begroting van komend jaar, die in november aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden. Slechts drie weken geleden hebben we als VVD samen met de CAP en het CDA ons nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Veel van onze nieuwe plannen zijn met deze kadernota in ieder geval al vastgelegd. Daarnaast is er een motie van de VVD aangenomen om geboorteaangifte in onze gemeente ook online mogelijk te maken.

https://bunschoten.vvd.nl/nieuws/50256/vvd-stemt-in-met-kadernota-2023

Nadat de afgelopen twee jaar de ‘algemene politieke beschouwingen’ voor Bunschoten in het teken stond van corona en de onzekerheid die daarmee gemoeid was, bestaat er vandaag de dag bij een groeiend aantal gezinnen onzekerheid of zij aan het einde van de maand hun rekeningen nog kunnen betalen. Voor velen inwoners een punt van zorg, en ook onze gemeentelijke overheid ziet de kosten stijgen voor materialen en bouwprojecten. Aan ons als partij en gemeenteraad dus de raak om de juiste keuzes te maken. Daartoe hebben we al goede stappen gezet. We hebben twee weken geleden namelijk ons nieuwe coalitieakkoord ‘Bouwen aan de toekomst’ gepresenteerd. De komende jaren blijven we bouwen aan de toekomst van onze mooie gemeente om het wonen, werken en recreëren zo prettig mogelijk te houden en maken voor onze inwoners.  We richten ons als daarvoor op drietal kernthema's.  

Allereerst zijn dat gezonde gemeentefinanciën. Het financieel beleid vorm het fundament van onze gemeente en alles valt of staat met een gezonde financiële positie. We blijven ons inzetten voor financiële kengetallen conform de landelijke normen en realistische afschrijvingstermijnen. We zien dat de algemene uitkering voor de gemeente Bunschoten de komende jaren toeneemt. Dit komt omdat de landelijke overheid de komende jaren flink wil investeren. Ondanks de herijking van het gemeentefonds, die zeer negatief voor ons uitpakt, lijken we er tot 2025 toch financieel flink op vooruit te gaan. Wel denken wij dat het verstandig is om het extra geld niet zomaar uit te geven en de komende jaren de ontwikkelingen in de zorg en economische ontwikkeling in ons land goed in de gaten te blijven houden. 

Ten tweede is voor ons het onderwerp woningbouw van groot belang. De woningnood speelt in heel Nederland en is ook een grote opgave voor onze gemeente, daar zijn we het allemaal over eens.  Daarom willen wij de komende jaren proberen 200 woningen per jaar toe te voegen aan de woningvoorraad. Dat kan op meerdere manieren, zoals inbreidingslocaties, optimalisatie van bestaande locaties maar natuurlijk ook versnellen van nieuwbouw.  

Het derde en laatste kernthema is bereikbaarheid. Onze gemeente groeit, en met die groei ontstaan ook nieuwe uitdagingen op het gebied van verkeer en vervoer. Daarom zetten we in op een kwalitatief hoogwaardige en veilige infrastructuur.  

Denk hierbij aan het fietspad langs de Oostelijke Randweg wat recentelijk is gerealiseerd. Maar nu dus ook de versnelde verbetering van de ontsluiting Rengerswetering en twee volwaardige auto ontsluitingen op eiland 5, 6 en 7.  

De VVD heeft tijdens de kadernota behandeling ook een aantal moties ingediend.  

In de provincie wordt gesproken over het netwerkperspectief 2040. Daarin wordt ook gesproken over de snelheden op de provinciale wegen. Op de Amersfoortseweg, de N199, is dit nog 80km/uur en ook in het netwerkperspectief is dit aangehouden. Echter op dit moment is er een lobby gaande vanuit Amersfoort om daar de Bunschoterstraat, het Amersfoortse deel van de N199, naar 60km/uur te brengen. Daarom is het goed dat ook de Bunschoter gemeenteraad een signaal laat horen, want op basis van feiten en onderzoek komt de netwerkvisie van de provincie op 80 km/uur. Wij roepen de provincie op om het onderzoek te volgen en de Amersfoortseweg op 80km/uur te houden.  

De gemeente Bunschoten groeit, het aantal inwoners, het aantal woningen maar ook het aantal bedrijven. Dat vraag om een organisatie die goed toegerust is op de uitdagingen die er liggen en om klaar te kunnen staan voor onze inwoners en ondernemers. Het college vraagt daarom een budget voor de uitbreiding van de ambtelijke capaciteit. Mede ook op basis van het organisatieonderzoek wat is uitgevoerd waaruit blijkt dat er dingen goed gaan maar dat er ook nog verbeter punten zijn waar de komende periode aan zal worden gewerkt. Raadslid Benjamin Boelhout heeft daarom een motie ingediend waarbij wordt verzocht de raad goed mee te blijven nemen bij de verdere uitvoering van de organisatieontwikkeling, deze is aangenomen. 

Tot slot wil de gemeente Bunschoten een uitstekende dienstverlening bieden. We zijn een gemeente waar veel kinderen geboren worden, in Nederland staan we op de 13e plaats van ruim 350 gemeenten. Benjamin Boelhout heeft daarom een motie ingediend om te laten bekijken of het ook mogelijk is om online aangifte te kunnen doen van de geboorte van een kind. Uiteraard moet het ook altijd mogelijk blijven om dat op het gemeentehuis te doen.  

De kadernota werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.