https://dalfsen.christenunie.nl/k/n6022/news/view/1427139/430241/CU.jpg

Hoop

Toen ik vorige week de Marskramer doorbladerde vielen een paar dingen op: plannen voor de zwembaden; een bijeenkomst over de toekomst van het platteland; een inloopmiddag over hulp bij deze energiecrisis; samenwerkingsovereenkomst van tien organisatie op gebied van zorg, welzijn en wonen; plan voor aanpak verduurzaming oude woningen. Allemaal zaken waar de gemeente flink bij betrokken is. En ik werd daar blij en ook wel trots van. Ik dacht: dat doen we dan toch maar! En daar om heen artikelen over bouwplannen, bijeenkomsten plaatselijk belangen, een toneelopvoering, actie voor Oekraïne, een voelwand ontworpen door leerlingen en allerlei sportactiviteiten. En weer werd ik er blij en trots van en dacht ik: wat mooi en wat doen er veel mensen mee en wat wordt er veel samen gedaan. Dat doen we dan toch maar! Dat bracht me bij het begrip ‘Hoop’. Want hoop brengt in beweging, hoop geeft moed en hoop verbindt. Hoop zegt niet: dat was het dan en ga erbij zitten. Nee hoop zegt: aan het werk. De goede dingen doen en blijven doen. Die goede dingen hebben we benoemd in ons verkiezingsprogramma en ik noem ze nu: blijven werken aan een rechtvaardige, eerlijke samenleving waarin iedereen telt; blijven zorgen voor wat kwetsbaar is, geen eigen stem heeft; blijven investeren in mensen en buurten en zuinig zijn en blijven op onze leefomgeving met alles wat daarbij hoort. Hiervoor willen we ons, gemotiveerd door de hoop, blijven inzetten. Zo hebben we als ChristenUnie naar deze begroting gekeken en ons de vraag gesteld: doen we die goede dingen, zoals ik ze net noemde, op de goede manier en geven we zo op een goede manier ons geld uit?

We hebben als gemeente veel ambitie, dat is een goed teken. Maar kunnen we ook alles realiseren? Niet alleen financieel, maar ook wat betreft menskracht in en buiten dit huis. Wat betreft financiën staan we er goed voor. Dat is fijn en dat mag ook wel want er komen nog grote uitgaven aan. Denk maar aan huisvesting onderwijs, verkeersveiligheid en de verduurzamings opdrachten. Voor die grote projecten kregen we een overzicht en dat zien we graag aangevuld met de te verwachte kosten en een bijbehorende prioritering. De ChristenUnie was en blijft voorstander van het aanhouden van ruime buffers voor tegenvallers. Geld geven we uit voor goed beleid of omdat het moet. Bij de ontwikkeling van het bestuur wordt de stelpost ambities raad genoemd. Deze lijkt vooraf al door het college geclaimd te worden voor de uitwerking van Goed Goan. Wat ons betreft onterecht omdat Goed Goan meer is dan alleen iets van de raad. Daarnaast vinden we dat deze stelpost waar geen beleid of plannen aan ten grondslag liggen kan worden opgeheven. We zullen daarvoor een amendement indienen.

Dan de personele kant. Er lopen meerdere projecten rond organisatie en personeelsbeleid. Deze vragen allemaal extra investeringen. Gaat er straks ook echt iets beter waardoor we meer kunnen doen met deze middelen? Een andere manier van werken. Hier worden alleen de voordelen van data-gedreven werken genoemd. Zijn er ook nadelen onderzocht? Hoe voorkomen we dat de mens/inwoner achter de data uit het oog verdwijnt?

Anders werken gaat ook over anders omgaan met onze inwoners en open staan voor burgerinitiatieven. Heeft dat voldoende de aandacht? Zijn we toegankelijk en uitnodigend genoeg naar onze inwoners zodat ze ons met hun ideeën ook weten te vinden? Hoe kunnen we dit verder stimuleren?4

Als gemeente werken we samen met andere gemeenten, overheden en allerlei verbonden partijen. We gaan buiten de regio samenwerken binnen het P10 netwerk. Welk aanvullend voordeel wordt hier verwacht? Heeft het echt zin om verder buiten de deur onderdeel te zijn van een netwerk? De ervaring keert dat met het toenemen van het aantal samenwerkingen ook de drukte voor bestuur en organisatie en de kosten toenemen. Hoe veel groter maken we daarmee de invloed op landelijk en Europees beleid eigenlijk? En hoe voorkomen we te veel bestuurlijke drukte?

Het belang van goede communicatie kan bijna niets worden onderschat. Als ChristenUnie vragen daar dan ook vaak aandacht voor. Aandacht voor tijdigheid en volledigheid, voor duidelijkheid over doel en uitwerking en aandacht voor een toegankelijke overheid voor iedereen. Daarbij hoort voor ons een fysiek loket met ruime openingstijden.

Ondanks alle aandacht voor begrijpelijke communicatie blijkt het in de praktijk toch nog regelmatig mis te gaan. Voor veel mensen blijft de gemeentelijke site moeilijk te begrijpen en nog steeds zijn gemeentelijke brieven en formulieren te moeilijk opgesteld. Scholing daarop is prima, maar het doel kan scherper. Daarom samen met PvdA een motie. Dat er getoetst wordt via burgerpanel klinkt misschien logisch , maar is het niet. Iemand die niet digitaal vaardig en/of laaggeletterd is zal zeker niet meedoen aan het burgerpanel. Dit kan toch anders?

Verkeersveiligheid is voor de ChristenUnie een belangrijk thema. Een onderwerp ook dat we vaak terug horen van inwoners en plaatselijk belangen. Er is een lijst opgesteld met met belangrijke knelpunten die de komende jaren zullen worden aangepakt. Om dan te lezen dat er maar één project per jaar wordt uitgevoerd valt ons tegen. Hoe kan dit? En hoe wordt eigenlijk bepaald welk project dat is? Is dat op basis van uitvoeringscapaciteit of financieel gedreven? Wij willen dat deze knelpunten sneller worden opgepakt. Nu hebben we de middelen. En als dat nu (nog) niet kan laten we dan geld reserveren voor wanneer het wel kan. Bv nu reserveren zodat we op termijn wel een verplaatsing van de Blauwe Bogen Brug, een oude wens van de ChristenUnie, kunnen mee-financieren. Wanneer kunnen we een duidelijke visie op de verkeersafwikkeling voor de gehele gemeente verwachten?

Dalfsen is een gemeente met veel bedrijvigheid, met veel MKB bedrijven. Dat biedt veel werkgelegenheid en mogelijkheden voor stages en werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De bestaande bedrijventerreinen zijn bijna gevuld en er is vraag naar meer ruimte. Moet dat altijd meer nieuwe ruimte zijn? Ons buitengebied kent vele gebruikers die allemaal hun plekje nodig hebben. Wij willen de mogelijkheden voor het herstructureren van de bestaande bedrijventerreinen inventariseren zodat leegstand en verrommeling wordt voorkomen. Daarvoor is nodig dat er naast een ruimtelijke verkenning naar nieuwe bedrijventerreinen ook onderzoek wordt gedaan naar de veranderende behoeftes van bedrijven aan ruimte. Kan een dergelijk onderzoek worden toegezegd?

We noemden al ons mooie buitengebied met de vele gebruikers. De toeristische sector is daar één van. We lezen veel over het uitbreiden van toeristische mogelijkheden zoals het vergroten van de haven en het streven naar meer bootjes op de Vecht. Daarmee lopen we het risico dat we ons sterkste punt: rust en ruimte in ons prachtige Vechtdal kwijtraken. Zijn de negatieve effecten op bv de biodiversiteit en duurzaamheid ook onderzocht? Tegelijk zien we wel hoe fijn het is om te kunnen recreëren dicht bij huis. We zien goede mogelijkheden voor het realiseren van een zon- en ligplek bij de brug aan de zuidzijde van de Vecht. De gemeente Dalfsen kent veel mooie plekjes.Welke initiatieven worden er ondernomen om het toerisme te verbreden naar de Vechtvallei?

Als het gaat om onze kwetsbare inwoners die afhankelijk zijn van een uitkering zijn we als ChristenUnie blij met de gewijzigde koers van het kabinet. Eindelijk meer ruimte voor inkomensondersteuning en meer oog is voor de mens achter de uitkering. Betekent dit nog een koerswijziging voor Dalfsen? Bij meer oog voor de mens achter de uitkering hoort ook meer aandacht voor mensen met schulden en vooral het voorkomen van schulden. Goed om te lezen dat hier veel aandacht voor is en dat er veel laagdrempelige initiatieven zijn van zowel gemeente als maatschappelijke organisaties. Zijn deze initiatieven voldoende breed en worden hiermee voldoende mensen bereikt? Als het gaat om volksgezondheid pleiten we voor een uitbreiding van de wandel- fiets- en struin-paden rond de kernen. Dat maakt het voor onze inwoners aantrekkelijk om naar buiten te gaan en zorgt zo voor ontmoeting en verbinding. Verbinding met elkaar en met de omgeving. Zijn hier al plannen voor ontwikkeld?

Duurzaamheid en milieu zijn actuele thema’s. Hier wordt de komende jaren veel geld voor vrijgemaakt. Hierbij past wat ons betreft het onderzoeken van de mogelijkheden voor een natuurbegraafplaats op Dalfser gronden? Kan de wethouder dit toezeggen? Wij vinden de prestatiemeting voor het vervangen van gloeilampen door LED niet erg ambitieus voor een dorp dat koploper wil zijn in duurzaamheid en energie transitie. Waarom zetten we niet in om binnen 2 jaar alles vervangen te hebben?

Al vaker geeft de ChristenUnie gepleit voor het overkappen van de parkeerplaatsen bij de sportterreinen met zonnepanelen, de zonnesportparken. Nu ook de sportverenigingen te maken hebben met oplopende energiekosten is het zeker de moeite waard om dit nog eens serieus te onderzoeken. Ontwikkelingen gaan snel en dat biedt mogelijkheden. We horen het graag. We hebben eerder gevraagd om een verruiming van de mogelijkheden voor windturbines op de bedrijventerreinen. Energie is voor bedrijven een hoge kostenpost en waarom kan dit niet sneller geregeld?

Volkshuisvesting is een belangrijk thema. Hierin komt zoveel samen. Prima om na de Klimaatwinkelstraat eerst deelgebied Oostpoort uit te werken. Wat daarbij wel van belang is, is dat de afronding van de verkeer en parkeerproblematiek als gevolg van het mogelijk afsluiten van de winkelstraat wel doorgang moet vinden. Er zijn veel mooie initiatieven mbt woningbouw waar veel ruimte aan wordt gegeven. Wat we missen is de overall visie: waar willen we wat en voor wie? Het lijkt nu te vaak hap-snap werk waardoor we te afhankelijk zijn van de initiatieven van projectontwikkelaars. Wat zijn hier onze ambities en hoe maken we die concreet? Wat zijn de gevolgen van het maximaliseren op vier bouwlagen voor het aantal woningen en de betaalbaarheid van ondergronds parkeren? We wachten nog steeds op een stuk land waar Bewust Levers hun zelfvoorzienende Tiny House kunnen neerzetten. Is daar al meer over bekend?

De ChristenUnie maakt zich zorgen over het omgaan met de openbare ruimte. Veel wordt doorgeschoven naar 2024 e.v. Daarnaast worden de ontwikkelingen op het platteland minimaal benoemd. Juist daar gaat de komende jaren veel gebeuren. In 2023 willen we veel nadrukkelijker de omgevingsvisie 2.0 voorbereiden, zodat er duidelijkheid komt over ruimte voor agrariërs, detailhandel, woningbouw, bedrijventerreinen en het wegennet.

We begonnen deze algemene beschouwingen met veel mooie initiatieven in onze gemeente en met hoop. Hoop die doet leven, hoop die verbindt, hoop die aan het werk gaat. Voor ons als ChristenUnie heeft hoop nog een extra dimensie. We leven vanuit de Hoop alles eens goed komt en goed zal zijn. Vanuit die hoop wensen we iedereen op zijn/haar eigen plek in dit huis en daarbuiten God’s zegen toe.

Dick Homans, Dick van Gelder en Rietje Lassche.