Hoe houden we onze wijken en winkelgebieden levendig? PvdA De Bilt organiseert op 10 juli een discussieavond over winkelleegstand en het verdwijnen van voorzieningen in onze wijken

De PvdA De Bilt maakt zich ernstig zorgen over het verdwijnen van allerlei voorzieningen in onze wijken. Zo verdween, na de Lidl in Brandenburg, vorige maand de Aldi in Weltevreden. Brievenbussen en pinautomaten verdwijnen uit de wijken, de bus stopt op steeds minder plaatsen en zwaar bevochten OV-oplaadpunten worden door commerciële bedrijven met één pennenstreek geschrapt. Er staan veel winkels leeg in De Bilt en Bilthoven – meer dan gezond is.

Gemeenteraadslid Krischan Hagedoorn: “Er zijn goede voorbeelden in andere gemeenten waar ondernemers of actieve bewoners de wijk levendig houden en voorzieningen in stand houden. We willen inspiratie opdoen!”

Discussieavond voor iedereen

De gemeenteraadsfractie van de PvdA De Bilt organiseert op woensdag 10 juli een discussieavond over wijkenvoorzieningen en een goed winkelaanbod. Op deze avond, die vanaf 20.00 uur plaats vindt de Vijverzaal van WVT aan de Talinglaan, willen wij met u en een aantal deskundigen in gesprek. Niet alleen over de problematiek, maar juist ook over oplossingen en succesvolle ideeën.

Sprekers Annet van Otterloo, initiatiefnemer van de wijkcoöperatie Afrikaanderwijk Rotterdam Margo de Jong, initiatiefnemer van DOTS (De Oude TheresiaSchool) in Bilthoven Jorine de Soet van bureau Kordaat In Ruimte, expert in winkelcentrum-management

De zaal is vanaf 19.30 uur open en om 20.00 uur opent Krischan Hagedoorn de discussie.

Indien mogelijk graag van te voren aanmelden bij: k.hagedoorn@debilt.nl

Terug naar de kern: een ander geluid van de PvdA De Bilt

De PvdA De Bilt heeft deze keer bij de behandeling van de Jaarrekening en Kadernota stil gestaan bij het presterend vermogen van onze gemeente. Dit was de strekking van Erik van Esterik:

Wij maken zich zorgen over het presterend vermogen van onze gemeente. Er staan onze grote uitdagingen te wachten – energietransitie op lokaal niveau, het beheersen van het sociaal domein, het in beweging brengen van de woningmarkt, het leefbaar houden van wijken en winkelcentra, het activeren van de samenleving om ook verantwoordelijkheid te nemen, het voorkomen dat mensen in problemen een vergeten groep worden, het geven van vergrijzing een plek en zorgen voor het aantrekkelijk blijven voor jonge gezinnen, het reageren op mobiliteitsvraagstukken. De wereld om ons heen staat niet stil … de gemeente De Bilt lijkt onvoldoende tempo te maken.

Kunnen wij deze complexe opgaven wel aan? Het zijn grote bewegingen waarbij de gemeente moet opereren in een speelveld van andere spelers. Zijn we vernieuwend genoeg bezig? Neem bijvoorbeeld Mobiliteit – voorheen zaten we via de BRU automatisch aan tafel. Nu niet meer. Lukt het ons invloed uit te oefenen op bijvoorbeeld ProRail en de stad Utrecht, en zetten we de benodigde innovatie in gang?

Wij maken ons zorgen over de bestuurlijke kracht van onze gemeente. Halen we wel het maximale uit onze regionale samenwerkingsverbanden of hinderen ze ons soms juist? Is onze ambtelijke organisatie kwalitatief sterk genoeg om de maatschappelijke opgaven tot een goed einde te brengen? Houden raad en college elkaar niet gevangen in het praten over vooral de kleine onderwerpen en vergeten we de echte opgaven?

Veel ambities verschuiven in de tijd. We praten in deze raad vooral over veel kleine onderwerpen en dienen talloze moties in. We zien dit college worstelen met een veelheid aan initiatieven. We houden elkaar gevangen. Wij denken dat we aan kracht kunnen winnen door de prioriteit te leggen bij de grote bewegingen en de verleiding te weerstaan kleine onderwerpen op te pakken.

Neem bijvoorbeeld de Duurzaamheidsagenda. Deze zou zich volledig moeten richten op de energietransitie en het opwekken van energie. De uitvoering wordt echter belast met kleine initiatieven die weinig bijdragen zoals een recycel-station voor bouwafval – dat moeten we overlaten aan de markt.

Wij zijn er van overtuigd dat we terug moeten naar de kern van wat echt belangrijk is en daar vol op inzetten.

De zorg over ons presterend vermogen, onze wil om voor de hoofdzaken te gaan en de bijzaken te laten, over ons vernieuwend vermogen, over onze bestuurskracht … dat gaat direct over de driehoek college – raad – ambtelijke organisatie.

En begrijp ons niet verkeerd. Wij vinden dat het college de goede richting in slaat op vele beleidsterreinen en de goede onderwerpen heeft vastgepakt – dat geldt voor vele voorgaande colleges. De prioriteiten en richting was veelal de goede.

Hoe mooi zou het zijn als het college de grote maatschappelijke opgaven daadkrachtig aanpakt en daarbij de samenwerking opzoekt met maatschappelijke partners? En dat het college zich niet laat verleiden tot bijzaken. Hoe mooi zou het zijn als de gemeenteraad het college richting geeft op die grote opgaven, kaders stelt, en aanjaagt. En dat de raad zich beperkt in moties en kleine onderwerpen? Hoe mooi zou het zijn als de ambtelijke organisatie slagvaardig en vernieuwend werkt – durft te innoveren. En dat college en raad hier ruimte voor geven?

Dit alles vereist een andere vorm van leiderschap. Ambtelijk, bestuurlijk en politiek.

Dit betoog kreeg veel bijval, van andere fracties, van collegeleden en van ambtenaren. De conclusie kan getrokken worden dat er sprake is van een gezamenlijke ambitie om het presterend vermogen van onze gemeente te vergroten door keuzes te maken en de grote maatschappelijke opgaven centraal te stellen. Wordt vervolgd!

Het bericht PvdA De Bilt – Nieuws van de Fractie nr. 12 – juni (2) 2019 verscheen eerst op PvdA De Bilt.