Hoe kom je op een goede manier in gesprek met jongeren over schulden? Dat was de centrale vraag de afgelopen tijd voor verschillende partijen die zich in onze gemeente bezig houden met armoede. Ik was afgelopen week getuige van de try-out van de theatervoorstelling ‘Eigen Schuld’.

Voorstelling ‘Eigen Schuld’ voor scholieren

Een confronterende theatervoorstelling over jongeren en geld. Ik was er van onder de indruk hoe de jongeren concreet maakten wat het betekent om stapsgewijs steeds verder in de problemen te raken als je te maken hebt met schulden. De jongeren van GRID GOUD zijn erin geslaagd een voorstelling te maken die jongeren aanspreekt. Ik hoop dat veel jongeren na de zomer de voorstelling gaan zien. Het is de bedoeling dat het onderwerp beter bespreekbaar wordt, want veel jongeren schamen zich voor hun financiële problemen en juist daardoor raken ze verder af van een oplossing.

De Rondkomers

Na de voorstelling werd de Doetinchemse samenwerking tussen Platform Armoedebestrijding, UWV, Laborijn, Buurtplein en Gemeente Doetinchem (BvFO) bekrachtigd. Met de lancering van de website, werd het startmoment van De Rondkomers gemarkeerd. Ik hoop en ga er vanuit dat deze samenwerking leidt tot een nog concretere aanpak van het probleem, niet alleen voor jongeren maar voor al onze inwoners. Verschillende partners als de Rabobank sluiten aan. De visie van aanpakken om ‘grip’ te krijgen werkt wat mij betreft!

Beschermingsbewind vanaf nu bij gemeente Doetinchem

Gemeente Doetinchem heeft deze maand beschermingsbewind toegevoegd aan haar dienstenpakket. Hiermee biedt de gemeente alle mogelijke dienstverlening binnen de schulddienstverlening aan onder één dak. Bij beschermingsbewind regelt en beheert een bewindvoerder van gemeente Doetinchem alle financiën van een inwoner die daar (tijdelijk) zelf niet toe in staat is. Hij zorgt er onder andere voor dat vaste lasten op tijd worden betaald en dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Ik vind het een belangrijke stap. Met het aanbieden van beschermingsbewind kunnen wij onze inwoners een totaal pakket aanbieden om met eigen inzet via één loket aan een schuldvrije toekomst te werken. Dat maakt het voor de inwoner zelf ook overzichtelijker en organisatorisch kunnen we snel schakelen tussen de verschillende diensten.