Bijdrage Anne Marie Kamphuis

 

GroenLinks ziet de Kadernota 2021 als de opmaat naar een groener Doetinchem, waarbij tevens de sociale aspecten niet uit het oog worden verloren. We hebben hieruit met name de doorfietsroute Wehl - Doetinchem, het werkbudget voor het plan van aanpak diversiteitsbeleid, de voorbereidingswerkzaamheden commissie ruimtelijke kwaliteit en de verduurzaming woningvoorraad als positieve elementen genoemd.

Tijdens de behandeling van dit document - een voorloper van de Begroting 2021 die we in november gaan vaststellen - kwamen diverse aspecten aan de orde. Wij hebben met name voortgeborduurd op het onderwerp klimaatadaptatie, dat vorige week, tijdens de Raadsvergadering van 9 juli bij de behandeling van het Meerjarig Perspectief Ontwikkellocaties, ook al ter sprake kwam.

 

Ten aanzien van de transities op het gebied van klimaat, energie en circulaire economie hebben we in Doetinchem toenemende aandacht. In stedelijk gebied zijn we bezig met plannen voor herinrichting zodat er geen wateroverlast of hittestress ontstaat. Dit nemen we tevens mee in onze plannen voor woningbouw en gebiedsontwikkeling. In het buitengebied zoeken we juist naar manieren om de verdroging tegen te gaan. Dit laatste, verdroging, is iets dat overigens óók meer en meer een probleem vormt in de bebouwde omgeving.

 

Over deze problematiek maakt GroenLinks zich ernstig zorgen. Bij het MPO hebben we reeds gevraagd in hoeverre de klimaatadaptatiemaatregelen meegenomen worden bij de grondexploitaties en andere projecten die vooral uit steen en beton bestaan. En het gaat natuurlijk ook om bestaande bebouwing. We waren erg benieuwd wat er in de pipeline zit van het college, zodat we dat kunnen meenemen in de voorbereiding op de begroting. De wethouder gaf aan dat inmiddels de stresstest - die samen met de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland is uitgevoerd - afgerond is. De resultaten, verwerkt in een zogeheten Klimaatatlas, zullen direct na het zomerreces gedeeld worden met ons als raad. Vervolgens zal er een risicodialoog plaatsvinden om te komen tot beleid en te bepalen welke middelen wij over hebben voor deze opgave. Een opgave waarvan het college in ieder geval, naar eigen zeggen, uitermate doordrongen is.

 

GroenLinks wil benadrukken dat de integrale benadering van de gevolgen van klimaatverandering, dus de maatregelen voor klimaatadaptatie, hoge prioriteit hebben mede gezien de enorme kosten die hiermee zijn gemoeid; 600 miljoen euro aan investeringen tegenover ruim 70 miljard euro kosten aan schade wanneer we niks doen. Ook óns huishoudboekje gaat er heel anders uitzien wanneer we niet méér gaan sturen op ontstening en vergroening. Het stemt aldus hoopvol te lezen in de Kadernota dat “meer betrokkenheid van inwoners het oogmerk is” en “inwoners geacht worden meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving”.

 

Wat verder opvalt in paragraaf 5.1 van de Kadernota is de aandacht voor enkele positieve neveneffecten van de Coronacrisis, waarbij we navolgende zin willen citeren: “We merken dat bedrijven meer met elkaar willen samenwerken en minder afhankelijk willen zijn van de inkoop van grondstoffen en halffabricaten uit andere landen.” De opgave uit de coalitieagenda om onze ecologische voetafdruk te verkleinen lijkt hiermee iets meer in zicht te komen.

 

De Kadernota 2021 werd met een meerderheid van stemmen aangenomen. Ook GroenLinks stemde voor.