In september organiseerde het bestuur van GroenLinks Doetinchem een thema-café over de regionale samenwerking van de Regio Achterhoek. Ruim een jaar geleden is er gekozen voor een nieuwe vorm van samenwerken en tijdens het thema-café werd zowel de structuur als het democratische gehalte van deze samenwerking besproken.

De gemeente Doetinchem werkt op verschillende vlakken samen met andere gemeenten. Op het ruimtelijk-economische vlak werken we samen met zes andere gemeenten in de gemeenschappelijke regeling Regio Achterhoek. Naast de traditionele gemeenschappelijke regeling met een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur (bestaande uit wethouders en burgemeesters) heeft de Regio Achterhoek ook een nieuwe vorm van samenwerken ontwikkeld door maatschappelijke organisaties, ondernemers en gemeenteraadsleden hierbij te betrekken. Visie, beleid en de uitvoering van projecten worden besproken aan zes verschillende thema-tafels. Zij leggen hun ideeën voor aan een Achterhoek board bestaande uit wethouders, een gedeputeerde van de provincie en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en ondernemersverenigingen. De Achterhoek board stelt vervolgens een visie op en keurt jaarplannen goed. Tot slot heeft de Achterhoek raad nog het laatste woord over de visie, de jaarplannen en de samenstelling van de board. In de Achterhoek raad zit één gemeenteraadslid per fractie. Dit raadslid vertegenwoordigt het aantal zetels dat zijn/haar fractie in de gemeenteraad heeft.

Ik zit namens GroenLinks Doetinchem in de Achterhoek Raad en mocht tijdens het thema-café mijn werkzaamheden toelichten. Bijzonder aan de Achterhoek Raad vind ik dat ik rekening moet houden met de verschillende belangen die ik als raadslid vertegenwoordig: GroenLinks Doetinchem, de gemeente Doetinchem en GroenLinks in de Achterhoek. Dit vergt verschillende overleggen en verschillende afwegingen. Ik ervaar het als zeer positief om met mijn GroenLinks collega’s uit Bronckhorst, Berkelland en Winterswijk te kunnen overleggen over verschillende onderwerpen en samen onze stem te laten horen tijdens de raadsvergaderingen. Dit is een mooie aanvulling op het werk in de gemeenteraad en vergroot wat mij betreft juist het democratisch gehalte van de regionale samenwerking. Wel is het goed om bij de volgende verkiezingscampagne voor de gemeenteraad de kiezers goed te informeren. Zij moeten weten welke rol raadsleden hebben in de Achterhoek raad en wat onze visie is op de verschillende regionale uitdagingen.

Tot slot wil ik nog benoemen dat de uiteindelijke besluitvorming altijd plaats vindt in de individuele gemeenteraden. De invloed van de Achterhoek board en de Achterhoek raad reikt daarmee nooit verder dan die van de direct gekozen volksvertegenwoordigers. Samen staan we sterker en daarom vindt GroenLinks het goed om regionale samenwerking zo goed mogelijk te organiseren en hier meerdere relevante partijen bij te betrekken.