Tijdens de raadsvergadering van 29 april heeft de raad, waaronder de fractie van GroenLinks, ingestemd met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het zonnepark aan de Bahrseweg in Wehl. Bijgaand de bijdrage van gisterenavond:

"De mensheid zal zich moeten aanpassen. Dat is een aanpassing die we denk ik nog nooit hebben gezien in de menselijke geschiedenis. We moeten leren te leven binnen de grens die de natuur ons stelt..... en dat kunnen we nog niet."

Dit zijn de woorden van Frans Timmermans, nadat duidelijk werd dat het nieuwe kabinet er bij het klimaatbeleid nog een schepje bovenop zal moeten doen, nu de nieuwe Europese klimaatwet van vorige week vrijdag, 23 april, aangescherpte doelstellingen bevat; 55 procent minder broeikasgassen ten opzichte van 1990. In 2050 moet de netto-uitstoot nul zijn. Wat betekent dit voor Doetinchem? Moeten ook wíj onze ambities bijstellen?

 

De mens is een consumptief wezen, veelal ongevoelig voor serieuze signalen tot matiging van zijn drang naar groter en meer.

Gebrek aan omgevingsbewustzijn en zelfreflectie resulteren in de noodzaak tot het nemen van noodoplossingen. Noodoplossingen in de vorm van verduurzaming van energiebronnen; zon en wind.

Simpel gezegd: hoe meer wij consumeren, hoe meer zonnevelden en windmolens nodig zijn voor de energie die dat kost. Wij doen het onszelf aan.

Een beroerde communicatie tijdens het participatieproces ten spijt; het uiteindelijke plan ziet er, vooral dankzij ditzelfde participatieproces, prima uit. De landschappelijke inpassing, voor GroenLinks van zeer groot belang, is deugdelijk.

In haar boek “Het land” schrijft Agaath Arends: “Elke tijd moet toevoegen aan het verleden om te compenseren wat verloren gaat.”

Het instemmen met voorliggend raadsvoorstel is daarom op dit moment helaas geen keuze, maar bittere noodzaak.