Welkom in de Wehlse Broeklanden. Tot je aan de achterkant van de bedrijfslocatie met de lekkende vaten met PFOS van Rutgers Milieu komt. 

In het bodemonderzoek van Rouwmaatgroep in opdracht van ODA van 9 september 2019 staat dat aan de achterzijde van het perceel schuimend vloeistof stroomt van het talud af het bosperceel op. Resultaat van het onderzoek is dat er sprake is van sterk verhoogde PFAS-verbindingen in grond en afvalwater die waarschijnlijk afkomstig zijn van lekkende IBC vaten. Ook de referentieboring is sterk verontreinigd met PFAS-verbindingen. Nader onderzoek is vereist om te concluderen of hier sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging (meer dan 25m). Mocht grondwater onttrokken worden t.b.v. bemaling dan dient eerst bekeken te worden in hoeverre de grondwaterkwaliteit de lozingsnormen overschrijdt.

 

Het natuurgebied begint heel idyllisch. Een meanderend bospaadje, door een gevarieerd bos met vlierbessen en bramenstruiken. Via een bruggetje kom je over een beekje en overal zijn dieren. Vogels, konijntjes en opvallend veel padden. Zeker vanwege die laatste diertjes moet je af en toe oppassen waar je je voeten neerzet. Het stukje bos grenst aan een bredere beek en daarachter beginnen de afgerasterde weilanden. Gisteravond waren er meerdere mensen te zien die hier hun hond uitlaten. Een plek waar mijn vader mij vroeger als kind mee naar toe zou nemen om bramen en vlierbessen te plukken. Nu hoop ik maar, dat niemand uit de aangrenzende wijk op dit idee komt. Het is natuur die tot stand is gekomen mede dankzij de inzet van omwonenden, verenigingen en bedrijven. https://www.buurmaaktnatuur.nl Dat maakt het nog eens extra triest. De natuur, maar ook de liefdevolle inzet van mensen wordt stuk gemaakt door niets ontziende bedrijfsbelangen. Aan het bos grenzen ook de bedrijvenlocaties van de Huet. Vanaf het bospad zijn deze niet te zien. Toch is de bedrijfslocatie Voltageweg 86a niet moeilijk te vinden. De dode bomen zijn het oriëntatiepunt. Ook de weerzinwekkende geur wijst je de weg.

Aan de achterkant van het bedrijventerrein zijn paaltjes in de grond geslagen. In het bodemonderzoek van Rouwmaatgroep in opdracht van Omgevingsdienst Achterhoek van 9 september 2019 staat dat aan de achterzijde van het perceel schuimend vloeistof stroomt van het talud af het bosperceel op. Resultaat van dit onderzoek is dat er sprake is van sterk verhoogde PFAS-verbindingen in grond en afvalwater die waarschijnlijk afkomstig zijn van lekkende IBC vaten. Ook de referentieboring is sterk verontreinigd met PFAS-verbindingen.

Nader onderzoek is vereist om te concluderen of hier sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging (meer dan 25m). Mocht grondwater onttrokken worden t.b.v. bemaling dan dient eerst bekeken te worden in hoeverre de grondwaterkwaliteit de lozingsnormen overschrijdt.

Het blijft voor mij onvoorstelbaar dat deze situatie al zolang duurt en dat het gif nog steeds niet is opgeruimd. Uit rapportages blijkt nu ook dat het niet alleen om PFOS gaat. Er zijn ook andere afvalstoffen opgeslagen waaronder hydraulische olie, antivriesvloeistoffen die gevaarlijke stoffen bevatten, waterig vloeibaar afval dat gevaarlijke stoffen bevat en afgedankte chemicaliën. Hier was absoluut geen vergunning voor, bovendien zijn ze op volstrekt onverantwoorde wijze opgeslagen met alle risico’s van dien. Wat zich precies op het terrein bevindt weet alleen Rutgers. Maar die houdt zich inmiddels met andere bedrijven in de omgeving bezig.

Voor mij nog even geen vakantie. Wordt vervolgd.