Het PvdA Tweede Kamerlid William Moorlag was vrijdag 29 november te gast in het Rode Kafé om met name over de energietransitie te praten. Als eerste vroeg hij de aanwezigen wie deze “Black Friday” een aankoop via internet had gedaan. Dat bleek niemand te zijn. In “spullen” zit ook veel energie. Hij is geen tegenstander van verkoop via internet, maar het moet anders, het moet slimmer en het moet socialer. Het is nu een keten met veel misstanden. Hij heeft een dag met een pakjesbezorger in Duiven meegelopen en deze vertelde hem dat hij in tegenstelling tot de pakjesbezorgers in Arnhem het nog relatief makkelijk heeft. Nadat ze twee uur bezig zijn om de bus in te laden moeten ze ongeveer tussen de 120 en 180 pakjes per dag bezorgen.  Dat is ongeveer 2-3 minuten per pakje. Dat voor bijvoorbeeld een accuboormachine die in Nederland gemiddeld maar 12 minuten wordt gebruikt. Dan hebben we het nog niet over de retouren. Een deel van deze retouren wordt gedumpt. 

William is dan ook blij dat zijn motie over “ordening” in de markt van de pakjesbezorging is aangenomen. De overheid moet niet alles tot in detail willen regelen. Ook de markt moet zijn verantwoording nemen met bijvoorbeeld een goede CAO, een code over de verpakking en een barricade tegen retouren. Ook de verkeersveiligheid, belasting van het milieu is bij de huidige situatie in het geding. Een eventuele oplossing kunnen depots zijn die de “last mile” overbruggen. Hierbij moet ook voor de mensen met een fysieke handicap een oplossing worden gevonden. Met name zij hebben baat bij de huidige bezorging van pakjes aan de deur. In landen die het “Rijnlandse model” hanteren zijn de economieën beter en veelal sterker. Het gemak behouden, maar wel socialer.

De komende energietransitie is ongelooflijk ingewikkeld. Mensen zijn routine dieren. Bijna alles wordt anders, het wonen, het vervoer en de voedselvoorziening. Het aandeel dierlijk eiwit zal minder worden. Mensen willen veranderen als deze verandering een verbetering of een vooruitgang inluidt. Ongeveer 80 procent van de Nederlanders zullen deze transitie zonder veel problemen ondergaan. Zij hebben de financiële mogelijkheden en houden de regie. Echter zo’n 20 procent van de Nederlanders hebben deze financiële middelen en deze regie niet. Dit zijn de mensen die wij moeten helpen bij deze energietransitie. William heeft te doen met de wethouders en de raadsleden die straks de wijken in moeten om uit te leggen waarom hun wijk van het gas af moet. 

Het wordt een enorme opgave om tot 2050 7 miljoen woningen te gaan verduurzamen. Hierbij moeten we draagvlak zien te creëren door perspectief te bieden. Een lagere CO2 is voor iedereen beter. Een aanwezige opperde de mogelijkheid om eventuele kernenergie als schone energiebron te gaan gebruiken. Marktpartijen staan vrij om een nieuwe kerncentrale te starten, maar het opwekking van kernenergie en alle veiligheidsmaatregelen hieromtrent maken deze energievorm duur. Er is dus vrijwel geen animo.  

Het door de regering ingestelde inversteringfonds is een goede zaak, de invulling van dit fonds is nog een vraag. De PvdA staat voor een eerlijke verdeling van de lasten bij deze transitie. Nederland groener en socialer en de PvdA moet zich de komende tijd veel meer profileren als een “groene partij”.  

Het bericht Sociaal en groen verscheen eerst op PvdA Doetinchem.