SP Fryslan heeft woensdag 30 oktober 2019 in Provinciale Staten succesvol een motie ingediend over de mogelijke schadelijke gevolgen van het vrijhandelsverdrag CETA van Europa met Canada. De SP deed dit samen met de fracties van GrienLinks, FNP en Partij voor de Dieren.

CETA maakt het kapitaal nog machtiger en geeft buitenlandse investeerders de mogelijkheid om via aparte rechtbanken – waar binnenlandse bedrijven en mensen geen toegang toe hebben – enorme schadeclaims in te dienen als ze menen dat nationale wetgeving, bijvoorbeeld een streng milieubeleid, hun ‘rechten’ als investeerder aantast. Dit is uiteraard absurd. We moeten juist het kapitaal aan banden leggen, binnen de EU en wereldwijd. 

Ook Vakbonden, NGO’s en boerenbelangenorganisaties hebben zich uitgesproken tegen CETA. Bijvoorbeeld landbouwproducten die aan minder strenge eisen voldoen (gekloond, hormonen enz.) zouden op deze manier via de EU ons land binnen kunnen komen. Ten nadele van de eigen boeren en hun producten die aan strenge eisen voldoen.

Ook kunnen de protesten van burgers worden beperkt door het nieuwe verdrag. Michiel Schrier noemde in zijn betoog het voorbeeld van het gaswinningsbedrijf Vermilion. Dat bedrijf uit Canada wint gas uit diverse kleine gasvelden in Fryslân.

De SP motie van Michiel Schrier en Hanneke Goede werd door GS van provincie Fryslan met overgrote meerderheid aangenomen (29 voor, 14 tegen). Ook in andere provincies is gestemd tegen CETA. Hiermee wordt een krachtig signaal naar de Kamer gestuurd dat we een CETA niet moeten willen. 

Als 1 van de lidstaten van Europa tegen is, is de CETA (in deze vorm) van tafel.

Meer over het standpunt van de SP tegen CETA, klik hier.