Ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende dementie bij Lokaal⁺

Sinds november biedt Lokaal⁺ aan de Willem de Rijkelaan iedere maandag ruimte voor ontmoetingen tussen mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Het programma duurt van 9.30 tot 16:00 uur. In de ochtend is er aandacht voor beweging, ’s middags genieten de bezoekers van een gezamenlijk klaargemaakte lunch en als afsluiting is er muziek. Wij waren bij de opening!

Tijdens de opening van de eerste middag vergeleek Isabelle Pullens, praktijkopleider bij Lokaal⁺ en docent bij Summa Zorg, het menselijk geheugen met een boek vol gerangschikte herinneringen. Bij beginnende dementie waait daar plotseling de wind door, waardoor er bladzijdes loslaten en kwijtraken. Er is hulp bij nodig om ze weer op de juiste volgorde te krijgen en de regie te behouden. En dat is precies waar het ontmoetingscentrum aan wil bijdragen. “We kunnen open zijn over het vergeten, hoeven het niet te verdoezelen en er geen schaamte voor te hebben. Een op de drie mensen krijgt hiermee te maken. ‘Ik weet het even niet’ mag gezegd worden”, aldus Isabelle. Zij raakte zo’n twee jaar geleden tijdens een congres over de dementievriendelijke gemeente geïnspireerd door professor Rosemarie Droes, de grondlegger van dergelijke ontmoetingscentra. “Samen bezig zijn is belangrijk. Beweging houdt het hoofd actief”, legt Isabelle uit.

Het initiatief maakt deel uit van het landelijke project DemenTalent, dat inspeelt op wat mensen met beginnende dementie maatschappelijk kunnen bijdragen met hun talenten. Zingeving, waardering en begrip zijn erg belangrijk voor deze mensen. Daardoor voelen zij zich nuttig en waardevol. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen in het open leercentrum, de kantine of bij de technische dienst. Het ontmoetingscentrum is tot stand gekomen met steun van het Oranjefonds, zorginnovatiebureau DAZ, Fonds Sluyterman van Loo, dat zich bezighoudt met ouderenprojecten, en stichting RCOAK, een vermogensfonds voor maatschappelijke projecten. Momenteel komen er wekelijks zes bezoekers naar het centrum. Zij worden begeleid door praktijkopleiders van Lokaal⁺ en enkele studenten van Summa Zorg.

Medewerkers van Lokaal⁺ en Summa Zorg worden getraind in het begeleiden van mensen met beginnende dementie. Projectleider Jolanda van de Bersselaar: “De wederkerigheid van dit project is heel mooi. Wij helpen de bezoekers met wat we bieden vanuit Lokaal⁺ en het ontmoetingscentrum, maar omgekeerd leren wij zelf en de studenten ook veel van hen. We richten ons op de groep die net te horen heeft gekregen dat ze met dementie te maken hebben. Vaak vallen deze mensen tussen wal en schip. Ze kunnen nog zelfstandig wonen, maar hebben wel steun en structuur nodig. Dat geeft hen houvast. Ze willen nog graag betekenis geven aan hun leven.”

Mevrouw Schellekens (89) mocht tijdens de opening van het ontmoetingscentrum het lintje doorknippen. Zij was de eerste die zich als deelnemer heeft aangemeld. Via haar doktersassistente kwam zij in aanraking met het initiatief. Dementie komt voor in haar familie. Haar moeder en zussen hadden er ook mee te maken. Daarom wilde mevrouw Schellekens graag een afspraak met een geriater. Ze maakte tests en dacht daar goed uit te komen, maar bleek toch te kampen met beginnende Alzheimer. “Mijn lichaam voelt meer gestrest. Dat heb ik nooit eerder gehad”, geeft ze aan. “Hier bij het ontmoetingscentrum hoop ik gezelligheid te vinden, tips en dingen die ik kan aanschaffen om mijn toestand te vergemakkelijken. Ik weet nog niet wat er voor mogelijkheden zijn. Mijn kinderen willen graag dat ik onder begeleiding ga wonen, maar ik woon liever zelfstandig, zo lang dat gaat.”