Lokaal⁺: studenten en ouderen helpen elkaar in Het Aquinohuis in Bergeijk

Zo lang mogelijk in onze eigen, vertrouwde omgeving wonen: dat willen we toch allemaal? Dit vraagt echter wel om een nieuwe vorm van ouderenzorg, met aandacht voor zelfstandigheid en het verminderen van eenzaamheid. Initiatieven als Het Aquinohuis in Bergeijk bieden een oplossing. Ouderen komen hier samen en Summa Zorg-studenten helpen ze met allerlei klusjes en activiteiten.

Het Aquinohuis is een inloop- en participatiehuis, waar mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsintegratie, dagbesteding en zorgvragen worden opgevangen. Voor de zorgbehoevenden die langskomen in Het Aquinohuis is het vooral belangrijk om serieus genomen te worden in hun problematiek.

Hoe komt zo’n mooi initiatief eigenlijk tot stand? Het idee kwam van wethouder Anja Tils. Het was haar wens om alle partners op het gebied van zorg en welzijn in één gebouw onder te brengen. Een mooi onderkomen werd snel gevonden in een oude, leegstaande basisschool in Bergeijk. Het Aquinohuis biedt bezoekers hier een warm nest, waar men activiteiten kan ondernemen, gesprekken aanknoopt met anderen of ondersteuning vindt. Dit verhoogt hun levenskwaliteit. “Ze staan positiever in het leven, waardoor ze minder zorg nodig hebben. Daar waar mensen niet meer verder geholpen kunnen worden zijn wij een vangnet voor de informele zorg”, vertelt Fons van Hove, manager van Het Aquinohuis. Daarnaast vindt een overvloed aan organisaties onderdak in Het Aquinohuis, zoals de Kringloopwinkel, Vluchtelingenwerk en bijvoorbeeld de GGZ. Het huis heeft zelfs een eigen moestuin, breiclub en eetpunt. Er geldt eigenlijk maar één regel: iedereen die gebruik wil maken van het gebouw moet iets bij willen dragen. Wederkerigheid staat bij Het Aquinohuis hoog in het vaandel.

Dit initiatief kan niet draaien zonder vrijwilligers en studenten. Zo dragen Summa Zorg-studenten hun steentje bij met allerlei klussen en activiteiten. Ze assisteren ouderen bij klusjes in de huishouding, gaan met ze wandelen of geven uitleg over hun computer of mobiele telefoon. Ook hier is de wederkerigheid belangrijk: studenten doen belangrijke praktijkervaring op. “Vanuit het Aquinohuis gaan ze de wijk in en komen in gesprek met eenzame mensen. Hieruit ontstaan vaak ideeën die kunnen leiden tot nieuwe activiteiten en toeloop van nieuwe bezoekers”, legt Fons uit. De organisatie verwacht een steeds grotere toeloop nu het initiatief steeds meer bekend raakt. Ben jij nieuwsgierig geworden? Je bent altijd welkom bij Het Aquinohuis.