Het starten van een Bibob-onderzoek gebeurt onder andere als er signalen zijn van criminaliteit en schijnconstructies. Als uit onderzoek blijkt dat er ernstig gevaar is dat een aanvraag zal worden gebruikt voor witwassen of om andere strafbare feiten te plegen, geeft de gemeente de gevraagde vergunning of subsidie niet af, wordt de vastgoedtransactie niet aangegaan of de aanbesteding niet gegund. Ook kan een verleende vergunning of subsidie onder omstandigheden worden ingetrokken.

Verruimde beleidsregel

De gemeente Enschede kon de Wet Bibob op basis van de voorheen geldende beleidsregels beperkt toepassen. Deze beleidsregels zijn vervangen door een nieuwe, verruimde beleidsregel waardoor de gemeente nu op meerdere terreinen onderzoek kan doen. De gemeente gaat aanvragen voor bepaalde evenementen, bouw- en milieuvergunningen, subsidieaanvragen, aanbestedingsprocedures en vastgoedtransacties kritischer beoordelen.

Risico-categorie

Onder meer de horecabranche, seksbranche, kamerverhuur, zorgbureaus en verenigingen die verband houden met motorclubs zijn in het nieuwe beleid als risico-categorie vermeld. Vergunningaanvragen en gemeentelijke vastgoedtransacties die in relatie staan tot een risico-categorie worden vanaf nu standaard door de gemeente getoetst aan de Wet Bibob. De gemeente kan ook een Bibob-procedure starten als zij signalen ontvangt over vermeende strafbare feiten of als sprake is van crowdfunding.