In de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert slaan verschillende partijen hun handen ineen om inwoners te helpen met wonen, zorg en welzijn. Dit doen zij onder de naam Proeftuin CGM. 14 november kwamen ongeveer 100 enthousiaste medewerkers en vrijwilligers naar de Kick-off bijeenkomst. Samen zetten zij hun handtekening om te gaan werken volgens de Proeftuin-methode

Samenwerken, ideeën bij elkaar brengen en samen handelen

Een zorgvraag van een inwoner kan heel complex zijn: je hebt te maken met verschillende wetten en met verschillende organisaties en zorgverleners. Een goede samenwerking is nodig om de inwoner met de zorgvraag te helpen.

Oplossingen zoeken vanuit de vraag, niet vanuit het aanbod

In de Proeftuin wordt een zorgvraag behandeld vanuit de leefwereld en de behoefte van een inwoner. “We laten ons niet leiden door systemen en structuren die ons belemmeren, maar sluiten zoveel mogelijk aan bij de oplossingen en mogelijkheden die inwoners zelf zien”, legt Berna van Gompel (Programmamanager Proeftuin) uit. Een gesprek vanuit de vraag dus, en niet vanuit het aanbod.

“Als het nodig is buigen we bestaande regelingen of richtlijnen om, zodat we kunnen doen wat nodig is.” De inwoner staat centraal en geeft zelf sturing in het bedenken van oplossingen. “Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat we niet óver de inwoner praten, maar mét de inwoner praten en samen zoeken naar een geschikte oplossing.”

In een ‘multidisciplinair overleg’ (MDO) bij de inwoner thuis, geeft de inwoner zelf aan ‘ik wil, ik kan en ik heb nodig’ en komt op deze manier samen met het eigen netwerk en de benodigde professionals tot een oplossing. Dit vraagt om een cultuurverandering, om lef, om loslaten en samen onderzoeken en leren.

Samenwerkende partijen zijn: gemeente Cuijk, gemeente Grave, gemeente Mill en Sint Hubert, GGD Hart voor Brabant, GGZ Oost Brabant, MEE, Mooiland, Sociom, Syntein, Pantein en Unik en vrijwilligers(organisaties) uit de drie gemeenten.