OVERHEID LEERT HELDER TE SCHRIJVEN

. Gepost in Nieuws en actualiteiten

Helder communiceren, zodat iedereen de gemeente beter begrijpt. Dat is het doel van de Direct Duidelijk-deal, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie. Voor veel mensen is het taalgebruik van de overheid namelijk te moeilijk. De vier grote steden zijn enthousiast en ondertekenden de deal onlangs.

Zij gaan het gebruik van heldere taal in hun organisatie hoog op de agenda zetten en meer samenwerken. Ook spreken ze af dat de medewerkers in hun gemeenten hulp krijgen bij het communiceren in direct duidelijke taal. De vier wethouders willen niet alleen in hun eigen organisatie werk maken van dit thema, maar hopen dat andere gemeenten hun voorbeeld volgen.

Slecht leesbaar

In Putten was men daar al mee begonnen, meldt De Puttenaer, want de gemeente heeft het contract om te meten of de eigen medewerkers wel klinkende taal spreken met een jaar verlengd. 81 procent van de teksten vanuit de gemeente blijkt namelijk slecht leesbaar en dat is zorgelijk, vindt het college. De teksten die de afdeling communicatie krijgt aangeleverd, zijn van wisselend niveau en uitgaande e-mails en brieven voldoen volgens het college ook niet aan de afgesproken schrijfwijze.

De gemeente moet een open, betrokken en uitnodigende houding hebben en dat moet zich uiten in snel en begrijpelijk communiceren. Nieuwe medewerkers krijgen daarom training in ‘klinkende taal’. Kosten: 11.000 euro per jaar. In 2020 bekijkt de gemeente of voortzetting van het project gewenst is.

/index.php/1875-gemeenten-gaan-steeds-meer-lijken-op-bol-com

/index.php/1873-angst-voor-nog-politiekere-rol-burgemeester