Op 4 juni gaf Kees Vendrik, senator voor GroenLinks en hoofdeconoom bij de Triodosbank een inleiding over kansen voor onze economie in het postcorona tijdperk. Hiervoor was een online meeting via Jitsi georganiseerd.

Onder aanvoering van Hans Paul Klijnsma en raadslid Jan Visser hield Kees een vlammend betoog over de oorzaken en gevolgen van de crisis. Ontbossing, intensieve landbouw, handel in wilde dieren, toenemend gebruik van antibiotica, het moest een keer leiden tot het overspringen van een onbekende ziekte van dieren op mensen. Het maakt ineens heel zichtbaar hoe kwetsbaar ontwikkelingslanden als nieuwe speler op de wereldmarkt zijn, zonder buffers en afhankelijk van slechts een paar sectoren. Ook wordt duidelijker wat het effect is van het vrijhandelsregime waarbij grote concerns kunnen onderhandelen over steeds lagere tarieven. De crisis laat twee uiterste en verontrustende gezichten zien; competitie tegenover solidariteit, statelijke controle tegenover internationale samenwerking, gecontroleerde migratie tegenover gesloten grenzen.

Kees gaf aan welke economische kansen nu gegrepen moeten worden om ons leven er wellicht zelfs gelukkiger op te maken. Aan bedrijven moeten duurzame condities worden gesteld en grote ondernemingen blijken daar zeker toe bereid te zijn. Wat vaak in de weg zit in de korte-termijn-winstverwachting van aandeelhouders. Het bedrijfsleven zal zich daarom van binnenuit moeten veranderen.

Ook GroenLinks zal in haar verkiezingsprogramma een aantal belangrijke thema’s stevig neer moeten zetten. In de hyperflexibele arbeidsmarkt is het thema Werk en Inkomen van groot belang. Verder zal de overheid actief moeten gaan optreden in Green Deal investeringen. De ecologische crisis moet worden aangepakt en ongelijkheid moet worden verminderd.

De 33 aanwezigen reageerden volop via de chat. Gesprekspunten waren onder andere de rol van de banken en van wereldleiders als Trump in deze crisis, het aandeelhouderskapitalisme en de rol die bijvoorbeeld de pensioenfondsen hierin kunnen vervullen, de belasting of bescherming van kapitaal versus belasting of bescherming van arbeid.