F1-spoor Haarlem-Zandvoort: Wil PvdA Haarlem instemmen met een Haarlemse bijdrage van 1 miljoen?

De PvdA is groot voorstander van het zoveel mogelijk per trein bereikbaar maken van de F1, in mei 2020. Om de grote aantallen F1-bezoekers met de trein te kunnen vervoeren, heeft ProRail aangegeven dat het spoor Haarlem-Zandvoort moet worden versterkt. Die spoorverbetering moet er dus komen. Maar de vraag die nu voorligt, is wie deze spoorverbetering, die in totaal 7 miljoen Euro kost, moet betalen.

De F1-organisatie betaalt er zelf in elk geval niet aan mee. Daar hebben wij in de commissie Beheer vragen over gesteld (https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20191004_88909405/blij-met-de-kans-op-een-betere-spoorlijn-haarlem-zandvoort-dankzij-de-f1-maar-dat-prijskaartje?utm_source=google&utm_medium=organic).

Net als de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Ook de NS betaalt niet mee, terwijl die straks naar verwachting een derde van de F1-bezoekers mag vervoeren. Noch ProRail, terwijl het geen geheim is dat gemeenten uit de regio nu per saldo opdraaien voor achterstallig onderhoud van ProRail.

 Haarlem wordt gevraagd om 1 miljoen bij te dragen, vanuit het Regionale Mobiliteitsfonds. De spoorversterking staat niet genoemd in het oorspronkelijke Jaarplan 2019 van het Mobiliteitsfonds, laat staan als prioriteit. Ook weten we pas na 1 december of F1-bezoekers, natuurlijk echte autoliefhebbers, de trein zullen (moeten) pakken i.p.v. de auto dwars door de Haarlemse binnenstad. Omdat de F1-organisatie pas op 1 december haar Mobiliteitsplan gereed heeft, met daarin wel of geen afsluiting van de Zeeweg.

Subsidieert het Mobiliteitsfonds met haar bijdrage bovendien een commercieel evenement? Rutte en Bruins, die nu ook een rijksbijdrage doen aan het F1-spoor, zeiden in eerste instantie dat er geen cent overheidsgeld naar de F1 zou gaan. Volgens bestuurders fungeert de F1 slechts als vliegwiel voor de gevraagde investeringen, en zouden de investeringen geen subsidie of staatssteun betreffen, omdat de regio blijvend voordeel overhoudt aan de investering.

Waaruit bestaat dat blijvende voordeel voor Haarlem dan? De structurele verbetering voor Haarlem zou hieruit bestaan dat Amsterdammers in de zomer vaker met de trein naar het strand van Zandvoort (Amsterdam Beach) zouden reizen, als die iedere 10 minuten (6 treinen per uur) i.p.v. elke 15 minuten (4 treinen per uur) zou rijden. En als gevolg daarvan, zouden er in de zomer minder auto’s door onze binnenstad rijden.

PvdA Haarlem is niet overtuigd dat “twee extra strandboemels voor Amsterdammers” structureel minder auto’s door onze binnenstad zouden opleveren. En vinden dit eventuele voordeel niet in verhouding staan tot de gevraagde investering van 1 miljoen.

We hebben ons de vraag gesteld wat wij WEL als structurele verbetering zouden zien.

Wat PvdA Haarlem betreft zou het een structurele verbetering zijn als er het hele jaar rond, en niet alleen in de zomers, 4 treinen per uur naar Zandvoort zouden rijden. “Elk kwartier een trein” is immers de kritische grens om te kiezen voor de trein boven de auto.

Wij zullen de wethouder in de raadsvergadering van 17 oktober dan ook vragen om een harde toezegging dat hij zich zal inspannen bij de NS voor 4 treinen per uur, het hele jaar door, in ruil voor onze Haarlemse miljoen.

Daarnaast heeft PvdA Haarlem vragen uitstaan over de tijdelijke trappen die de F1-organisatie vanaf mei 2020 jaarlijks tegen ons station (een rijksmonument!) aan wil plaatsen.

Er zijn dus nog wat hordes te nemen, voordat onze fractie wil instemmen met een bijdrage van 1 miljoen aan het F1-tracé.

Het bericht F1-spoor Haarlem-Zandvoort verscheen eerst op PvdA Haarlem.