In internetcriminaliteit gaat inmiddels meer geld om dan in de handel in drugs. De aanpak ervan, maar ook de bewustwording onder onze inwoners, kan en moet verbeterd worden vindt de lokale VVD. Ons raadslid Henriët van den Berg schrijft erover en doet een oproep aan u...

https://haarlemmermeer.vvd.nl/nieuws/50490/u-heeft-mij-gebeld

'U heeft mij gebeld...'

 

Dat internetcriminelen steeds handiger worden, weten de meeste mensen wel. Ik ben zelf behoorlijk op de hoogte van de meeste slinkse praktijken.

Toch werd ik verrast doordat ik steeds vaker gebeld werd door voor mij onbekenden. Nou is dat op zichzelf niet zo vreemd, ik ben ondernemer en raadslid en men weet mij gelukkig wel te vinden.

Al doorpratend met deze - veelal hele aardige mensen aan de andere kant van de lijn - kwam ik erachter dat mijn nummer gebruikt wordt.

 

Bij spoofing met telefoonnummers maken oplichters slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk. De oplichters kunnen apps downloaden waarmee zij hun eigen telefoonnummer in de display van de ontvanger kunnen vervangen door een telefoonnummer van iemand anders, slimme software dus. Zo kunnen zij ieder willekeurig telefoonnummer invullen en dus ook die van mij. De ontvangende partij ziet dan in de display mijn nummer, terwijl ik helemaal niet bel. Er wordt dus niet echt vanaf mijn nummer gebeld en het staat ook niet in mijn belgeschiedenis. En dat wordt uiteraard gebruikt voor oplichtingpraktijken.

Waarom doen ze dat en wat kan ik ertegen doen? vroeg ik me natuurlijk af. Ze gebruiken een 06 nummer omdat een privénummer of onbekend nummer vaak wordt weggedrukt. Het antwoord op de tweede vraag is kort: niks. Je kunt het niet tegengaan. Het is blijkbaar ook lucratief want het stopt niet. Een ander nummer nemen geeft enorm veel rompslomp en nul garantie. Ook dat is dus geen optie.

Ik heb uiteraard wel melding gedaan bij de politie; je weet immers nooit wat voor frauduleuze zaakjes er besproken worden met mijn nummer als referentie. Ook heb ik melding gedaan bij mijn provider.

Wat opvalt is dat de inwoners van Haarlemmermeer bovengemiddeld veel last hebben van hackers en spoofing. Blijf dus alert. Heb je het idee dat er iets niet klopt? Dat is dan meestal zo en trap er niet in.

Voor de VVD staat veiligheid erg hoog op de agenda. Na het reces bespreken wij het Integraal Veiligheidsplan 2023 - 2026. Openbare orde en veiligheid is mijn portefeuille dus ik heb nog wat studie te doen deze zomer. Één van de vijf belangrijke punten in dit plan, is het vergroten van de digitale veiligheid. En dat is extreem belangrijk, ook om de ondermijning aan te pakken. Immers is alles met elkaar verbonden. Heb je punten die ik mee kan nemen en waar je graag aandacht voor wil vragen? Laat het mij weten. Een veilige samenleving geeft ruimte en vrijheid om te leven, werken en te ondernemen.

Ik wens je een zonnige, fijne en veilige zomer.

Henriët van den Berg