Op 8 oktober 2019 heeft onze fractie vervolgvragen gesteld over de bevordering van biodiversiteit in Halderberge. Hieronder vind u de antwoorden die wij per brief hebben ontvangen.

‘Is het college voornemens zich officieel aan te melden als bijvriendelijke gemeente? Zo nee, waarom niet?’

Halderberge voldoet nog niet aan de gestelde voorwaarden om genomineerd te worden voor de bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Er wordt nog niet voldaan aan de optimale zorg voor voldoende voedsel voor bijen, nestgelegenheid en ten behoeve van de bij, aangepast beheer van bermen. Stappen in de goede richting worden gezet. Onder andere door de ondertekening, eind 2018, van het bijenconvenant West-Brabant en de Nationale Bijenstrategie. De toepassing van bloemenmengsels en bij nieuwe aanplant aandacht voor het gebruik van bijvriendelijke beplanting. Ook worden voorbereidingen getroffen om te komen tot bijvriendelijk bermbeheer.

‘Wanneer wordt verwacht dat het onderzoek naar gebruik van braakliggende terreinen of anderszins beschikbare gronden te beplanten met voor wilde bijen aantrekkelijke flora, zoals beschreven in uw antwoord op één van onze voorgaande vragen, wordt afgerond?’

Om ervaring op te doen zijn in 2019 twee locaties ingezaaid met een bijvriendelijk bloemenmengsel. Het resultaat was wisselend. Optimaal resultaat van het bloemenmengsel op het perceel aan de Vaartweg in Oudenbosch en nauwelijks resultaat van het bloemenmengsel op het perceel aan de Schoolstraat in Oud Gestel. De opgedane ervaringen worden in 2020 en de daarop volgende jaren verder benut.

‘Is het college bekend met deze subsidieregeling en is het college voornemens mee te doen met dit initiatief van Brabants Landschap? Zo nee, waarom niet?’

Ja, het college is bekend met de subsidieregeling project Erven Plus 2.0. Een subsidieregeling die bewoners in het buitengebied stimuleert tot eigen initiatieven voor het verbeteren van de biodiversiteit op hun erven. Wij hebben ons niet aangemeld voor de subsidieregeling project Erven Plus 2.0. In overeenstemming met het vastgestelde Landschapsplan richt de gemeente Halderberge zich op het leveren van een bijdrage voor behoud en ontwikkeling van particulier groen buiten de erven. De gemeente Halderberge participeert al vele jaren in de subsidieregeling Groen Blauwe Stimuleringskader ( Stika ).

De overige leden van de raad ontvangen een kopie van deze antwoordbrief.

Wij vertrouwen er op u hiermee van dienst te zijn.