Geacht college,

Onlangs hebben we via de krant vernomen dat het Airborne Festival (voorheen Daylight) dit jaar verhuist van Breda Airport naar ‘een groot weiland’ aan de Bosschenhoofdsestraat. Hoewel in de krant wordt gesuggereerd dat met de omwonenden in gesprek wordt gegaan hebben deze omwonenden grote zorgen bij de verhuizing van dit festival. Zowel de fracties van Progressief Halderberge als van Lokaal Halderberge delen de zorgen van deze omwonenden.

Naar aanleiding van het contact met de omwonenden en een waarneming ter plaatse hebben we als fracties onderstaande vragen:

We hebben begrepen dat de vergunning inmiddels is aangevraagd en deze nog in behandeling is. Inzage in een kopie van de aanvraag leert ons dat deze nog niet volledig is. Met name het verkeersplan, met hierin inbegrepen de oplossing voor parkeren ontbreekt nog. Kijkend naar de verkeersafwikkeling kan worden gesteld dat Daylight bij het vliegveld gebruik kon maken van de infrastructuur en ruimte die in de nabijheid van het vliegveld aanwezig is. De Bosschenhoofdsestraat en de afwikkeling van het verkeer over een smalle landelijke weg is van een andere orde en ons inziens niet gewenst. Denk hierbij ook aan zwaar verkeer voor de aan- en afvoer van materialen. Hoe kijkt u daar tegenaan? Hoe wordt omgegaan met het risico op ‘wildparkeren’?

En hoe wordt omgegaan met een mogelijke calamiteit? Het geplande ontruimingsgebied grenst niet aan wegen en kan alleen verlaten worden via het festivalterrein.

Het nieuwe terrein ligt midden in de natuur, heeft een agrarische bestemming en is het leefgebied van o.a. reeën, vossen en buizerds. Het ligt precies aan de grens van de beschermzone waterwingebied. Wordt de overlast voor de natuur meegenomen in uw afwegingen bij de vergunningaanvraag?

Dan is er ook nog het aspect veiligheid. Daar waar bij het vliegveld sprake was van een veel groter open terrein grenst dit terrein aan twee zijden aan het bos. Juni is een droge periode. Hoe wordt omgegaan met brandgevaar? Daarnaast ligt het terrein op korte afstand van een onbewaakte spoorwegovergang. Hoe wordt dit risico ingeschat in combinatie met het gebruik van drank en andere stimulerende middelen?

In de vergunningsaanvraag wordt reeds melding gemaakt van het feit dat de maximaal toegestane geluidsnivo’s op omringende woningen wordt overschreden. Hoe gaat u daarmee om?

De omwonenden zijn nu verrast via de krant. Hoe bent u in overleg met de organisatie over de contacten met de omwonenden? Hoe worden zij geïnformeerd door de organisatie en meegenomen bij de voorbereiding van het evenement?

Heeft u met de organisatie gesproken over mogelijke andere locaties, binnen of buiten Halderberge?

Wij zien de beantwoording van deze vragen graag spoedig tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Jurgen Pertijs,

Frits Harteveld,