Heerlen overweegt toch statiegeld op blik en flesjes.

De gemeente Heerlen gaat zich waarschijnlijk toch aansluiten bij de statiegeldalliantie. Een motie daartoe wordt 31 oktober in de gemeenteraad behandeld.

 

De landelijke organisatie streeft ernaar de lawine aan rondslingerende plastic flesjes en blikjes terug te dringen door statiegeld te heffen. In Nederland en België hebben zich al ruim 750 lokale overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij de alliantie aangesloten. In Parkstad doen inmiddels Brunssum, Landgraaf en Nuth mee.

 

Motie

Eerder dit jaar sneuvelde in de gemeenteraad van Heerlen het initiatief om ook een statement te maken om actief de vervuiling van wegen, bermen en watergebieden door blik en plastic tegen te gaan. Een motie van de PvdA, PvdD, HartLeers en de Stadspartij Heerlen haalde het toen niet.

 

Flinke discussie

Dat zorgde onder meer op Facebook voor flinke discussie. Naar aanleiding daarvan staken vertegenwoordigers van SP, GroenLinks en PvdA nog eens de koppen bij elkaar, zegt Joost Reijnaerts (PvdA).

"Het is vreemd dat Heerlen in eerste instantie is afgehaakt, terwijl een meerderheid van de politiek de uitgangspunten van dit initiatief wel steunt. Er is iets misgegaan tijdens de discussie in de raad. Samen met Ewout Tijdeman van GroenLinks en Franck Peeters van de SP heb ik de zaak daarom weer opgepakt. We vinden dat het onderwerp terug moet op de politieke agenda.”

Hij verwacht dat er dit keer een meerderheid zal zijn, omdat nu ook coalitiepartij SP meegaat. De motie wordt besproken bij de raadsvergadering op 26 september.

 

Ultiem doel

Het resultaat zal niet zijn dat er meteen minder blik en flesjes als zwerfvuil zullen rondslingeren. Het ultieme doel is de landelijke overheid te dwingen dit verpakkingsmateriaal te belasten met statiegeld.