Is Hellevoetsluis nog wel ‘in control?

Donderdag 7 november werd door de gemeenteraad van Hellevoetsluis de begroting voor de komende jaren besproken en vastgesteld. Het vaststellen ging echter niet van een leien dakje.

Eerst wil ik op hoofdlijnen beschrijven hoe deze Begrotingsraad verliep; daarbij zal ik onder meer nader stilstaan bij de moties die de PvdA initieerde of ondersteunde. Aan het einde van het relaas worden links opgenomen naar mijn volledige Algemene Beschouwingen en de teksten van de moties.

Het begon eigenlijk al helemaal verkeerd: nadat wij in oktober de conceptbegroting 2020-2023 (hierna zal ik deze kortheidshalve ‘Begroting’ noemen) ontvangen, hierop voorbereidende vragen aan het college stelden en in de fractie onze visie vormden, werden wij maandag 4 november om 17:45 verrast door een bericht van het college; ook dit bericht treft u achter de link aan het einde van dit relaas aan. In essentie:

We krijgen te maken met financiële tegenvallers, Deze tegenvallers zijn deels incidenteel, deels structureel, Deze doen zich voor in het Sociaal Domein, bij woningbouwproject Boomgaard en de dividenduitkering door Stedin, De financiële situatie is minder gunstig dan in de conceptbegroting staat.

Het kwam binnen als een ‘donderslag bij heldere hemel’, alhoewel de hemel al niet zo helder was. En dan moet ik wat uitleggen: de aangeboden Begroting was sluitend, dat wil zeggen dat de gemeente niet meer uitgeeft dan het ontvangt. Dit is uiteraard een belangrijk aspect van ons huishoudboekje, maar een gezonde begroting vraagt ook voldoende reserves achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven (net zoals ook u spaart voor het geval de wasmachine defect raakt). In het algemeen streeft een gemeente er naar dat haar reserves tussen 1 en 1,4 maal het risicobedrag bedragen. In 2020 zal dat echter ‘slechts’ 0,53 zijn, we hebben dus te weinig reserves. Niet onmiddellijk heel ernstig, tenzij de gemeentelijke ‘wasmachine’, ‘CV-ketel’ en de ‘auto’ het tegelijk laten afweten. We weten ook waar het tekort vandaan komt: bij het opnemen van Oudenhoorn in de gemeente Hellevoetsluis, moesten we een forse bruidsschat aan Nissewaard betalen (‘niets voor niets’, immers), en we hadden al een plan om de reserves jaar na jaar weer in de goede richting op peil te brengen. Daarom mochten we onze Begroting ‘sluitend’ noemen; tot de ‘donderslag’ van maandag dan. Er waren ‘financiële tegenvallers’. Hoeveel, dat kregen wij nog niet te horen, maar we begrepen wel dat het niet om ‘klein bier’ ging. Tijdens de beraadslagingen van de Begrotingsraad gaf de wethouder Financiën, mevrouw den Brok, aan dat het wel om een bedrag van 3 miljoen kon gaan, zonder verdere details.

Uiteraard waren alle fracties geschokt, maar de coalitiefracties IBH, VVD en CDA vonden klaarblijkelijk dat een en ander maar aanvaard moest worden, en met een hoofdelijke stemming werd de Begroting met 21 stemmen voor en 3 stemmen tegen toch vastgesteld. Het komt niet zo vaak voor dat er tegen de Begroting wordt gestemd, en nog minder vaak dat de hele oppositie dat unaniem doet. Deze keer dus wel, en alle drie de oppositiefracties D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid, gaven daar een stemverklaring bij. De stemverklaring van de Partij van de Arbeid-fractie luidde:

‘Deze Begroting is, of niet sluitend als er inderdaad nog in de ordegrootte van drie miljoen afgaat, of we weten niet wat de Begroting is doordat substantiële tekorten niet bekend zijn. De Partij van de Arbeid stelt dat het willens en wetens vaststellen van een niet-sluitende begroting niet kan; ook een begroting met missende essentiële cijfers kan ons inziens niet. Uitgaande van het adagium ‘Geen plan, geen geld’ stelt de Partij van de Arbeid ‘Geen cijfers, geen Begroting’, en daarom stemmen wij tegen.’

Hadden we misschien direct moeten besluiten om de hele behandeling van deze ‘Begroting’ uit te stellen omdat deze feitelijk niet ‘rijp voor beraad’ is, zoals de Raad het altijd zo mooi zegt? Er was alle reden toe, maar we konden verwachten dat de meerderheid van de Raad daar niet in mee zou gaan. Ondanks de verwachting dat onze fractie uiteindelijk tegen zou stemmen, gingen wij toch de beraadslagingen volwaardig in.

Na de inleidende beschietingen ging ik eerst in op enkele bestuurlijke onderwerpen, namelijk het staken van de Werk-Organisatie Voorne, onze ambtelijke samenwerking met Brielle en Westvoorne, en de ernstige onrust bij de Hellevoetse ambtenaren. Onze fractie is van mening dat ons college dit niet goed aanpakt en maakt zich ook zorgen dat de financiële druk er toe zal leiden dat zij misschien te weinig gaat doen aan het aanvullen van de te kleine ambtelijke organisatie.

Met betrekking tot de spoedeisende zorg, heb ik er gewag gemaakt dat nog steeds de ambulances op Voorne ver blijven van de norm van aanrijtijden bij spoedritten (maximaal 15 minuten in minsten 95% van de ritten).

Minimaregelingen voor mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm vinden wij nog steeds onvoldoende. Zelfs bij 120% van de bijstandsnorm is het nog geen vetpot, en wij vinden dan ook dat zeker alle mensen met een dergelijk inkomen van de minimaregelingen moeten kunnen ‘genieten’. Op initiatief van GroenLinks dienden wij hiertoe, bijna traditiegetrouw, de motie ‘Verhoging inkomensnormen minimaregelingen’ in. Deze werd even traditiegetrouw afgestemd door een meerderheid van CDA, D66, IBH en VVD.

Hellevoetsluis huisvest al enige jaren de Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden, een instelling die, samen met een dertigtal gemotiveerde vrijwilligers, gezinnen onderaan de inkomensladder periodiek voorziet van een gratis kledingpakket. Dit voorjaar kregen zij van onze fractie al de ‘Pluim van de Arbeid’ , maar zij dreigden toch hun werk te moeten staken door gebrek aan fondsen. De Partij van de Arbeid nam samen met IBH het initiatief om hiervoor, samen met CDA en GroenLinks de motie ‘Kledingbank’ in te dienen. Deze werd vervolgens met unanieme stemmen aangenomen.

Mensen met een laag inkomen konden tot dusverre bij CZ een ziektekostenverzekering sluiten waarbij CZ een kleine korting gaf op de premie, en de gemeente een tegemoetkoming gaf voor een aanvullende verzekering. Kort geleden besloot CZ haar deel van de premiekorting per 2020 in te trekken. Klein bedragje, ongeveer acht euro per maand, maar voor de mensen die het aangaat toch weer een extra last. Wij namen het initiatief om deze premieverhoging te compenseren, en dienden samen met GroenLinks de motie ‘Compensatie CZ-minimacontracten’ in. Het CDA sloot zich aan bij de VOORstemmers PvdA en GroenLinks, maar daarmee hield toch een meerderheid van fracties de motie tegen. Jammer.

(V)MBO stagiairs doen naar hun vermogen even goed hun best als hun collega’s vanuit de HBO en het WO. Daarom vonden wij dat ook hun stagevergoedingen gelijk getrokken zouden moeten worden. Wij namen het initiatief en samen met GroenLinks dienden wij de motie ‘Stagevergoedingen (V)MBO’. Deze werd direct door het college overgenomen, en vervolgens ook unaniem door de Raad aangenomen.

Al een aantal maanden is onze fractie bezig met het bestuur van de voetbalvereniging Hellevoetsluis te bekijken waarom er slechts kleine delen van hun kunstgrasvelden werden hersteld, terwijl ons inziens (en volgens ons ook door de KNVB) de velden geheel gerenoveerd moeten worden. Om dit hier te bereiken, maar ook bij FC Vlotbrug, dienden wij de motie ‘Subsidies kunstgrasvelden’ in. Na de nodige discussies gingen wij in op het aanbod van wethouder ‘Sport’ de heer Schop om deze zaak samen met de woordvoerder van het IBH nader te bespreken. Wij trokken daarom deze motie voorlopig in.

Elk jaar weer genieten velen van het oudejaarsvuurwerk. Elk jaar weer, echter, leidt dit tot veel schades, letsels en overlast. Jammer, en wij zouden het graag anders willen, maar je ontkomt er niet aan om in navolging tot adviezen van deskundigen beleid te gaan voeren om afsteken van vuurwerk uit handen van de consumenten te halen. Op ons initiatief werd samen met D66 de motie ‘Verbod consumentenvuurwerk’ ingediend. Deze werd met de VOORstemmen van D66, GroenLinks en PvdA door een meerderheid afgestemd.

In 2020 wordt zowel regionaal als gemeentelijk de Woonvisie herzien. Wij hebben aangekondigd dat wij dan op het vinkentouw zullen zitten om voldoende betaalbare woningen beschikbaar te krijgen. Steeds opnieuw moeten wij namelijk ervaren dat het college wachtlijsten ontkent of onder de mantel der een of andere liefde probeert te verbergen. Wij blijven attent.

https://voorne.pvda.nl/nieuws/is-hellevoetsluis-nog-in-control/Een jaar geleden kwamen er in opdracht van de gemeente langs de Struytse Zeedijk een stuk of twaalf kleine vispiertjes, en wij gaven al direct aan dat deze de eerste najaarsstormen niet zouden weerstaan. Wij bleken jammer genoeg gelijk te krijgen, en medio dit jaar werden er tijdelijke hekken geplaatst om de toegang tot de piertjes te blokkeren. Maanden later staan deze hekken er nog, of duikelen deze het Haringvliet in. Dat was reden voor onze fractie om begin oktober formele vragen aan het college te stellen. Deze werden nog niet, en daarmee ook niet tijdig, beantwoord, met excuses van de wethouder.

Ook gingen wij mee met de initiatieven van D66 voor een tweetal moties op het gebied van duurzaamheid, ‘Tegel eruit, plant erin!’ (spreekt voor zichzelf) en ‘Nulmeting windparken’ (over de effecten van laagfrequent geluid van windmolens).

Samenvattend heeft de fractie van de Partij van de Arbeid moeten vaststellen dat het gemeentebestuur van Hellevoetsluis niet ‘in control’ is. Wij hebben dit ervaren door vele zaken waar te laat of niet, of onjuist gereageerd wordt op allerlei zaken waar zij voor dient te staan. Dit culmineerde uiteindelijk in het voorleggen van de conceptbegroting waar de oppositie niet anders kon doen dan deze te weerleggen en tegen te stemmen. En niet alleen dat: eigenlijk konden wij inhoudelijk niet begrijpen dat de coalitiefracties deze ondeugdelijk begroting wel goedkeurden. Meenden zij echt dat dit wel kon, of is dualisme voor hen toch een ‘ver van hun bed show’?

https://voorne.pvda.nl/nieuws/is-hellevoetsluis-nog-in-control/https://voorne.pvda.nl/nieuws/is-hellevoetsluis-nog-in-control/https://voorne.pvda.nl/nieuws/is-hellevoetsluis-nog-in-control/https://voorne.pvda.nl/nieuws/is-hellevoetsluis-nog-in-control/Rest mij alleen nog dank uit te spreken aan mijn onvolprezen fractiegenoten Agnes Oosterboer, Anneke Lagendijk, Gerie Luijendijk en ad hoc, Wibo Bouma, die mij in verschillende mate, en soms met een lange zit op de oncomfortabele publieke tribune, met raad en daad terzijde stonden tijdens deze weinig verkwikkende Begrotingsraad.

Bijlagen:

Klik hier voor de Algemene Beschouwing 2019 PvdA Klik hier College bericht ‘Financiën’ van 4 november 2019 Klik hier Motie ‘Compensatie CZ-minimacontracten’ Klik hier  Motie ‘Stagevergoedingen (V)MBO’ Klik hier Motie ‘Subsidies kunstgrasvelden’ Klik hier Motie ‘Verbod consumentenvuurwerk Klik hier Motie ‘Kledingbank’ Klik hier Motie ‘Verhoging inkomensnormen minimaregelingen’ Klik hier Motie ‘Tegel eruit, plant erin!’ Klik hier Motie ‘Nulmeting windparken’

Het bericht Is Hellevoetsluis nog ‘in control’… verscheen eerst op PvdA Voorne.