Uit cijfers van de Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat 37% van de inwoners in Helmond zich wel eens onveilig voelt. Maar liefst 52% van de inwoners van Helmond ervaart veel hinder in de vorm van sociale overlast, fysieke verloedering en/of verkeersoverlast. Helmond scoort hiermee slechter dat vergelijkbare gemeentes. Dit heeft een grote impact op de leefbaarheid in wijken.

https://helmond.vvd.nl/nieuws/45237/veiligheid-en-saamhorigheid

Twee berichten

Ik moest aan deze cijfers denken tijdens mijn vakantie in Italië. Al scrollend door mijn telefoon viel mijn oog op een tweetal berichten. Het ene bericht was afkomstig van de WhatsAppgroep van de buurtpreventie. ‘Jonge mannen verplaatsen zich regelmatig verdacht langzaam rijdend op hun scooter door onze wijk en observeren nauwgezet de huizen’. Ondanks de maatregelen die ik jaren eerder genomen had (o.a. nieuw hang en sluitwerk en een beveiligingsinstallatie) bleef dit bericht en het ‘onveilige gevoel’ de gehele vakantie hangen.

Een tweede bericht was afkomstig van een 64-jarige inwoonster die al haar hele leven in de binnenstad woonde en reageerde op een facebookmelding betreffende overlast. ‘Vroeger was dit nog echt een volksbuurt waar de deuren openstonden en de mensen samenleefden, nu voelt niemand zich meer veilig, zit niemand meer buiten en is er geen binding meer met de buurt en de mensen.’

Inwoners zijn de oren en ogen in de wijk 

Hoewel de problematiek in elke wijk anders is zit in haar omschrijving van de problemen indirect een suggestie voor een meer samenhangende aanpak. De dame in kwestie suggereert namelijk terecht dat er werk gemaakt moet worden van meer saamhorigheid in de wijken. De politiek realiseert zich dat ook. Onze inwoners zijn de oren en ogen in de wijk en daarmee de eigenlijke sleutel tot meer veiligheid en een betere leefbaarheid ter plekke. Om de betrokkenheid van onze inwoners in stand te houden en verder uit te bouwen is het belangrijk dat zaken die hieraan bijdragen en ondersteunen goed zijn georganiseerd. Dit vraagt onder andere om vaste gezichten, korte lijnen en een meer zichtbare aanwezigheid van professionals op straat en in de wijken (denk hierbij aan buurtbeheerders, jongerenwerkers, stadsmariniers, boa’s en wijkagenten).

Wijkgerichte aanpak

Om de leefbaarheid te vergroten is het volgens de VVD Helmond noodzakelijk dat er naast innovatieve technische veiligheidsmaatregelen ook volop ingezet wordt op de wijkgerichte aanpak. Want alleen zo kun je, na een gedegen risicoanalyse de juiste acties ondernemen. Daarom heeft het college hiervoor bij de begroting 2021-2024 ook meer geld beschikbaar gesteld. Want Helmonders hebben het recht zich even veilig te voelen als inwoners van vergelijkbare gemeentes.

Theo MandersRaadslid VVD

P.S. Deze opinie verscheen ook op de weblog van Helmond.