Raadslid Eline Rood nam het dinsdagavond 31 oktober op voor de bewoners die 7 maanden tevergeefs aan de bel trokken. Ze stelde vragen over de onveilige situatie en het uitblijven van antwoorden aan de orde. De vragen over de ontstane impasse op de Blaaksedijk maakten veel emoties los, maar heeft de urgentie van de veiligheid op de Blaaksedijk opnieuw onder de aandacht gebracht.

Bewoners kregen geen gehoor in hun roep om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten op de Blaaksedijk in Heinenoord. Het afgelopen halfjaar kregen zij geen inhoudelijke reactie van wethouder Van Waveren op hun e-mails. Daarom spraken zij op dinsdagavond 31 oktober in bij de gemeenteraad. Zij vertelden dat zij altijd actief hebben meegedacht over mogelijke oplossingen. De gemeente deed echter niets met de concrete aanbevelingen van de werkgroep.

“Een gemiste kans om bewoners te laten participeren en zeggenschap te geven bij het oplossen van een probleem”, vindt raadslid Eline Rood: “zeker wanneer, zoals de wethouder beweert, het ambtelijk apparaat niet op sterkte is. Gebruik dan hun deskundigheid. En wees zo netjes om in elk geval antwoord te geven.”

De wethouder heeft de gemeenteraad en ook de inwoners eerder toegezegd dat de Blaaksedijk een 30 km weg wordt. Dat laat echter erg lang op zich wachten. En de wegversmallingen op de dijk zijn maandenlang voor één agrariër verwijderd, omdat hij er niet doorheen zou kunnen met zijn wagen. Op de vraag van Rood hoe het kan dat de jaren hiervoor de agrariër wel door de versmallingen heen kon, kwam geen antwoord. Er zijn door de gemeente nooit formele afspraken gemaakt met de agrariër, blijkt uit het WOO-verzoek van de inwoners. Het belang van één agrariër lijkt volgens VoorWaards boven het belang van de veiligheid van de fietsende kinderen te gaan. Dat verbaast deze partij.

De bewoners voelen zich niet gehoord en kregen 7 maanden geen inhoudelijke reacties op hun e-mails. Eline Rood zegt: “Eerst zou Jantje reageren, dan zou Pietje reageren, dan is er iemand ziek of met vakantie, maar duidelijkheid over de uitvoering van de afspraken komt er niet. Er wordt niet inhoudelijk gereageerd op hun vragen. De dienstverlening scoort hier echt een onvoldoende.” Wethouder Van Waveren gaf in de raadsvergadering aan dat er wel degelijk contact is geweest, maar uit de e-mails die VoorWaards ontving blijkt dat niet.

Het is duidelijk dat de boel nu is opgeschud. Andere partijen haalden een oude motie van anderhalf jaar geleden uit de lade. Deze is nooit ingediend, maar kan nu nieuw leven worden ingeblazen. De wethouder gaf aan dat hij voor het einde van dit jaar laat weten wat er gedaan wordt op de Blaaksedijk.

De volgende dag (woensdag) bleken plotseling enkele paaltjes te zijn teruggeplaatst door de gemeente. Dat is geen toeval. De veiligheid op de Blaaksedijk is opnieuw onder aandacht gebracht. De vragen van VoorWaards en de oproep van inwoners hebben blijkbaar iets in beweging gebracht. De gemeente kán zelf ook wat doen, want een groot deel van de Blaaksedijk valt onder de bebouwde kom en daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. VoorWaards blijft de situatie kritisch volgen en erop toezien dat het college voortvarend te werk gaat.