De toeslagenaffaire, waarbij ouders onterecht werden weggezet als fraudeur met kinderopvangtoeslag, blijkt nog véél groter dan aanvankelijk gedacht. Ook tienduizenden andere mensen die hun belastingaangifte deden, kwamen automatisch en onterecht als fraudeur in het systeem te staan. En de Belastingdienst discrimineerde door de tweede nationaliteit te gebruiken als basis om mensen te controleren. Zonder bewijs of aanleiding werden duizenden ouders extra gecontroleerd, als fraudeur bestempeld én kwamen ze op de zwarte lijst te staan.Velen zijn financieel in de problemen geraakt en kampen met grote schulden. Voor de SP in Horst aan de Maas reden om voor de inwoners in de gemeente, die daar mee te maken hebben, via een motie gemeentelijke ondersteuning te vragen.

De ouders zijn murw geraakt doordat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ze zijn radeloos en hebben het vertrouwen in de gehele overheid verloren door het enorme onrecht wat hen is aangedaan door de Belastingdienst. Een klein foutje in één formulier was genoeg om als fraudeur te boek komen te staan in het computersysteem. En het bleek haast onmogelijk om daar weer uit te komen. Veel ouders zijn helemaal aan het eind van hun latijn, niet alleen financieel maar ook geestelijk en fysiek.

Om het vertrouwen in de overheid te herstellen geven deze ouders aan dat ze behoefte hebben aan één betrouwbare persoon, die vanuit de gemeente hen kan ondersteunen om hun weg te vinden in het oerwoud van regelingen waar ze mee te maken krijgen. De SP heeft dan ook een motie ingediend om in Horst aan de Maas een vertrouwenspersoon of een gespecialiseerde hulpverlener aan te stellen, bij wie gedupeerden zich kunnen melden en ze hun verhaal kunnen doen (zie bijlage).

Wethouder Bouten van Sociale Zaken reageerde met de opmerking dat het moeilijk is om de mensen die het aangaat in beeld te krijgen. Daarnaast had hij er moeite mee, alleen voor de doelgroep "gedupeerden toeslagenaffaire" een "loket" te openen. Dat zou de andere groepen tekort doen. Hij raadde de motie dan ook af. De andee partijen in de raad (CDA, VVD, D66/GroenLinks en de PvdA) wezen de motie af. Men deelde wel de zorgen van de SP. Maar het CDA vond dat de gemeente alles goed geregeld had en zag geen reden extra actie te ondernemen, D66/groen Links wilde voor deze groep geen uitzonderingspositie creëren en de PvdA wees er op dat we in Horst aan de Maas als gevolg van de coronacrisis straks met nog veel meer mensen met schulden te maken gaan krijgen. De motie van de SP zou volgens de PvdA dan ook te gedetaileerd zijn.

Nar aanleiding van de reacties stelde SP-woordvoerder Aniet Fonteyne voor aan de wethouder om in ieder geval te komen met een actieplan voor ondersteuning van mensen met schulden. Daartoe was de wethouder bereid. Hij zegde toe dat hij de raad zou informeren over wat er op dit moment al gedaan wordt aan de schuldenproblematiek en een actieplan voor te leggen hoe om te gaan met het taboe op schulden, waardoor mensen zich vaak niet durven te melden bij de gemeente, en over de verdere mogelijkheden om de schuldenproblematiek aan te pakken, óók voor de mensen die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire.

Zie ook: Gemeenteraad