Er moet zo snel mogelijk een groot bevolkingsonderzoek naar PFAS in het bloed van de Zeeuwen komen. Dat zeggen partijen in Hulst en nog vier van de gemeenten die grenzen aan de Westerschelde. In de Westerschelde zit veel PFAS, een groep chemische stoffen die bij blootstelling op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Partijen in de gemeenteraden van Hulst, Sluis, Kapelle, Borsele en Reimerswaal vragen de GGD om in actie te komen. PFAS kunnen onder andere verschillende soorten kanker veroorzaken en het immuunsysteem aantasten.

In Hulst is Merten Broekaart, raadslid namens Algemeen Belang Groot Hulst, de grote aanjager van een bevolkingsonderzoek. "We willen weten wat nou eigenlijk de gevolgen zijn van alle vervuiling in de Schelde", legt hij uit. "We hebben wel onderzocht hoe het gaat met de vissen en de voedselveiligheid, maar wat is nou het effect geweest voor de mensen, en zeker voor de mensen die hier in de Westerscheldegemeenten wonen. Wat staat hen te wachten? Daar gaat het eigenlijk om."

Luister naar Merten bij De Nieuws BV;

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-nieuws-bv/a747b4f9-d27f-40c4-9eac-eab07d08bbf3/2022-05-03-de-nieuws-bv

Broekaart maakt zich zorgen over de gezondheid van de Hulstenaren, maar hij merkt ook dat het voor de inwoners van de vestingstad nog een ver-van-je-bedshow is. "Aan de ene kant is het heel zorgwekkend. Mensen recreëren hier. Die komen hier zwemmen, die komen hier varen en garnalen uit de Schelde hebben we allemaal weleens op ons bord", legt Broekaart uit. "Aan de andere kant zijn ze er wel gerust op dat het recreëren nog wel kan."

Merten Broekaart wil ook graag weten waar hij aan toe is. Hij maakt zich zorgen over zijn eigen gezondheid en die van zijn mede-Hulstenaren in de toekomst. "Wat in ieder geval aangetoond is, is dat PFAS effect heeft op je immuunsysteem", legt Broekaart uit. "Als wij dan erg getroffen worden door vervuiling, dan kan ik mij voorstellen dat er in Hulst problemen boven water komen, nu of in de toekomst, die daaraan gerelateerd zijn."

Zie ook:

https://www.npostart.nl/nos-journaal/03-05-2022/POW_05155395

Het raadslid verwacht dat er ook in zijn bloed hoge PFAS-waarden gevonden kunnen worden: "Sinds dat ik klein ben, ga ik zwemmen bij het strandje van Walsoorden. Hier bij Perkpolder is het een fantastische plek om in de zomer te recreëren. Ik ga ook weleens vissen, ik heb een bootje gehad waarmee ik hier heb gevaren en gewaterskied. Ik kan mij niet anders voorstellen dan dat het bij mij ook zo zal zijn."

Het is uiteindelijk aan het algemeen bestuur van GGD Zeeland om opdracht te geven voor een eventueel bevolkingsonderzoek. Dat bestuur bestaat uit wethouders van alle dertien gemeenten. Het algemeen bestuur heeft 8 april besloten te wachten op de resultaten van het onderzoek van het RIVM voordat zij besluiten of een bevolkingsonderzoek nodig is.

Bron:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14618732/roep-om-zeeuws-bevolkingsonderzoek-naar-pfas-we-willen-weten-waar-we-aan-toe-zijn