Op 16 december werd de motie van Merten Broekaart met een verzoek om een bevolkingsonderzoek te starten in de Westerscheldegemeenten unaniem aangenomen in de gemeenteraad van Hulst.

Naar aanleiding van de PFAS problematiek in de Westerschelde zijn de afgelopen maanden verschillende feiten en adviezen boven water gekomen en zijn er nieuwe onderzoeken gestart.

Kunnen we de vis uit de Schelde nog eten? En hoe zit het met de vis die we al gegeten hebben?

Kunnen we nog onbezorgd recreëren in de Schelde? En hoe was dit de afgelopen zomers?

Over de hele wereld zijn problemen met PFAS in het water - op deze schaal - verschillende keren voorgekomen. De impact die dit door de jaren heen heeft gehad op de bevolking is daar in alle gevallen d.m.v. bevolkingsonderzoek gemeten. Dit moeten wij in Zeeland ook onderzoeken.

Er wordt gekeken hoe de situatie nu is en naar oplossingen en verbeteringen. Deze kennis en acties hebben we nodig. Hopelijk wordt er nu ook gekeken naar het verleden, kunnen we daarvan leren en geeft het ons een kijkje in de toekomst.

Lees onder de foto het verhaal van Piet Scheerders die het bevolkingsonderzoek niet afwachtte.

Piet Scheerders wachtte een bevolkingsonderzoek naar PFAS niet af. Hij liet zijn bloed onderzoeken. De uitslag: de Hulstenaar heeft veel meer van die schadelijke stof in zijn bloed dan de gemiddelde Nederlander.

Het staat zwart-op-wit in de brief van het laboratorium. Elke liter bloed in het lijf van de 73-jarige Piet Scheerders bevat 7,58 microgram perfluoroctaanzuur ofwel PFOA. Het is een van de beruchte chemische verbindingen van de PFAS-groep. Al jaren verboden, maar doordat PFAS niet afbreekt, zit deze ‘forever chemical’ nog altijd in het milieu.

In een straal van 3 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht werd afgelopen najaar een bevolkingsonderzoek gehouden. Met zijn bloedwaarde van 7,58 had hij in Zwijndrecht in de kopgroep gezeten, stelt hij bitter vast. Rond de 3M fabriek heeft zeker 95 procent een PFOA-waarde van onder de 3,5 microgram per liter. Dat wil dus zeggen dat Scheerders meer PFOA in zijn bloed heeft dan verreweg de meeste deelnemers aan het onderzoek rond 3M.

https://www.bndestem.nl/zeeland/in-zijn-speeltuin-saeftinghe-drong-pfas-het-lijf-van-piet-scheerders-binnen~a77698fc/