https://kampen.christenunie.nl/k/n37467/news/view/1314918/631962/9b2ca52d721fca54f69dd1738dfed9edee3618f3.pngRaadspraat Harro Pruijssen Is het u ook opgevallen hoe vaak tijdens deze coronacrisis het zinnetje “we doen het samen” klonk. Hoe deden we het dan voor de coronamaatregelen en hoe doen we het erna? vraag ik mij dan af.

KwetsbaarWe beleven door het coronavirus een grote verandering in ons bestaan. Thuis werken, thuis school, geen sport, geen zangkoor, geen museum, geen familiebezoek, geen vliegvakantie, geen files, geen terrasje, geen inkomen, geen zekerheden. Er is drukte in de zorg, verdriet om zieke of overleden familie, vrienden, bekenden. Nog meer eenzaamheid. We zijn kwetsbaar.

SamenTegelijk zie ik ook meer zorg om en voor elkaar. We ervaren de waarde van dingen die we in ons drukke bestaan veel minder ruimte hadden gegeven. Je ziet mensen meer een praatje maken, boodschappen doen voor anderen, de hond uitlaten, eten rondbrengen, een kaartje sturen. Afstand houden maar toch dichter bij elkaar. We zijn samen.

VrijheidGaan we ‘na corona’ terug naar wat we altijd al deden? Terug naar onverzadigbare groei met financiële winsten als doel. Terug naar het geloof in een markt zonder moraal, met dode bossen, lege zeeën, vervuilde lucht en bodems, de kloof arm en rijk, onrecht. Terug naar overvolle agenda’s, stress, individualisme en eenzaamheid? “Niemand kan succesvol zijn in een wereld die faalt” hoorde ik een wijs man zeggen. Wat bracht ons 75 jaar vrijheid?

SamenlevenIk verbaasde en ergerde me dat besluiten over woningbouw in onze gemeenteraad vooral gericht was op het aantal te bouwen woningen en weinig op het bouwen van leefomgevingen. Veel aandacht voor prijsklassen van woningen, weinig oog voor de mens. In 2019 startte ik in de raad de discussie "Bouwen aan de woonwijken van 2030". Ik zei: “Met het op volgorde zetten van stenen van verschillende prijsklassen hebben we wel een woonwijk gebouwd, maar is het de vraag of we hiermee de gewenste omgeving hebben gecreëerd waarin mensen willen wonen, leven en samenleven?”.

HoopOp 23 april jl. stond het raadsvoorstel "Dorpsvernieuwing IJsselmuiden" op de agenda. Een stedenbouwkundige visie voor nieuwbouw van Drosten-/Erfgenamenstraat, Ichthuslocatie, Sonnenberchkwartier en Trekschuitlocatie. Namens de ChristenUnie bracht ik samen met GL en PvdA een amendement in. Het college wordt verzocht in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van Het Lokaal, de Weggeefschuur en Voedselbank om voor eind 2020 vervangend onderdak te zoeken in IJsselmuiden of Kampen. Deze sociale initiatieven zitten nu in gebouwen die gesloopt worden. Het Buurthuis Het Lokaal heeft jaarlijks 7.000 bezoekers. Het geeft zingeving, vermindert eenzaamheid en bespaart zorgkosten. We gunnen IJsselmuiden voortzetting van dit Buurthuis. De noodzaak van de Voedselbank is onbetwist. GBK stemde ook voor en hierdoor kreeg het amendement een meerderheid.

Initiatieven die bouwen aan saamhorigheid in de samenleving zijn van levensbelang voor onze wijken, onze stad. Ik hoop dat die saamhorigheid nog meer onderdeel wordt en blijft van ons leven ‘na corona’.