Aanstaande zondag is het de Dag van de Arbeid! Dit kennen wij niet alleen in Nederland, maar in een groot deel van de wereld is de Dag van de Arbeid een belangrijke dag. In veel landen is de Dag van de Arbeid een officiële, doorbetaalde feestdag. In België wordt het zelfs ‘Feest van de Arbeid’ genoemd! In Nederland is dit nog niet het geval, maar ook in Nederland was er (tot de coronacrisis) elk jaar op 1 mei een grote bijeenkomst in Amsterdam waar wij samenkwamen om te strijden met en voor iedereen die werkt. Nu kunnen we voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer samenkomen op de Dag van de Arbeid, dit jaar in Utrecht. 

VAN ‘MOVING DAY’ NAAR DAG VAN DE ARBEID

Tijdens het eerste congres van de Tweede Internationale, een internationale organisatie voor vakbonden en socialistische partijen, werd besloten om een grote, internationale demonstratie te organiseren voor een achturige werkdag. Tot op dat moment werkten mensen namelijk vaak veel langer dan acht uur per dag. De eerste dag van mei stond tot op dat moment in de Verenigde Staten bekend als ‘Moving Day’: in Noord-Amerika werden op die dag veel arbeids- en wooncontracten vernieuwd (of niet), waardoor veel mensen moesten verhuizen. De Amerikaanse vakbond American Federation of Labour organiseerde daarom op 1 mei een nationale actiedag. Op die dag was de ene sector aan het staken, terwijl andere sectoren ervoor zorgden dat de stakingskas werd aangevuld om de stakers door te kunnen betalen tijdens het actievoeren. Dat is solidariteit!

Dit plan werd overgenomen door de Tweede Internationale en er werd afgesproken een internationale demonstratie te organiseren op 1 mei 1890. Aan deze oproep werd over de hele wereld massaal gehoor gegeven. In de Verenigde Staten en meerdere landen in Europa gingen arbeiders de straat op om te staken en te strijden voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en voor vrede. In Frankrijk, Italië en Spanje verliepen de demonstraties niet erg soepel en liep het uit op geweld. In de Verenigde Staten had de staking echter direct succes: in sommige staten kregen de timmerlieden recht op de achturige werkdag. Tijdens het congres van de Tweede Internationale in 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. Daarom kennen wij 1 mei vandaag de dag als de Dag van de Arbeid.

De strijd voor eerlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden blijft nodig. Die strijd is zelfs heel hard nodig, want iedereen die hard werkt verdient een eerlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden! Ook al kunnen we dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet massaal samenkomen, wij zetten onze strijd voort op allerlei manieren. En jouw hulp is nodig! Wil jij meedoen? Sluit je aan op sp.nl/lidworden!