https://krimpenerwaard.christenunie.nl/k/n36046/news/view/1424553/603672/220729 Dementie.jpg“In coalitieakkoorden besteden gemeenten veel te weinig aandacht aan de behoeften van thuiswonende mensen met dementie . Vooral dagbesteding komt er bekaaid vanaf.” Dit zegt Alzheimer Nederland na bestudering van 296 coalitieakkoorden. In nog geen 30 procent van de akkoorden komt het woord ‘dementie’ voor, in 2018 was dat 25 procent. In slechts 10 procent staat iets over dagactiviteiten voor mensen met deze aandoening.

”Dat is zorgelijk want dagactiviteiten zijn een positieve en zinvolle activiteit om eenzaamheid te voorkomen en achteruitgang te vertragen”, zo stelt Alzheimer Nederland in een persbericht. “En bieden bovendien mantelzorgers de kans om op adem te komen en de mantelzorg vol te houden”.

In het coalitieakkoord van Krimpenerwaard ‘Vitaal Vooruit’ wordt dementie (terecht) wel genoemd. Onder het hoofdstuk Sociaal Domein kunnen we lezen:

“Het aantal ouderen neemt sterk toe. Hierdoor neemt ook het aantal inwoners met dementie en eenzaamheid toe. Dit trekt een zware wissel op de zorg én de samenleving. In een samenleving waarin we naar elkaar omkijken, spelen mantelzorgers een grote rol. De druk op mantelzorgers neemt toe. Het is onze taak om ze voldoende te ondersteunen”.

“Aandacht voor dementie is reuze belangrijk” aldus fractievoorzitter van de ChristenUnie Ton van Dorp. “Het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar. En steeds meer mensen blijven langer thuis wonen.”

Hoe de ondersteuning er precies uit gaat zien de komende jaren, wordt uitgewerkt in het collegeprogramma.