In de NRC van donderdag 3 oktober lazen wij een zorgwekkend bericht over de gehandicaptenzorg. Vijfduizend lichamelijk en verstandelijk beperkten hebben geen huisarts meer, bleek uit een enquête onder leden van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de organisatie van zorginstellingen, en cliëntenorganisatie Iederin. Medische zorg voor deze groep vraagt meer van huisartsen, en adequate kennis is niet altijd voor handen. D66 Leeuwarden heeft naar aanleiding van dit bericht ervaringsdeskundigen uit het veld geraadpleegd, waaronder een AVG-arts, en heeft de volgende schriftelijke vragen voor het college.

Schriftelijke Vragen D66 Wie zorgt er voor onze gehandicapten

Dinsdag 3 december zijn onze vragen door het college beantwoord. Het college geeft aan aandacht te besteden aan onze zorgen. De gemeente spreken al periodiek met coLeo (coöperatie Leeuwarden huisartsen) met als agendapunten de huisartsenzorg in de gemeente Leeuwarden. Het college zal het punt van gehandicaptenzorg en huisartsen in Leeuwarden agenderen. Ook zullen de resultaten van deze gesprekken teruggekoppeld worden aan de raad.

Ook maakten we ons zorgen over de extra kosten die gemeente op haar bordje krijgt door de implementatie van twee nieuwe wetten per 1 januari 2020, namelijk de Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet Zorg en Dwang. De WvGGZ regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de ggz. Een belangrijke verandering is dat verplichte zorg straks ook buiten een ggz-instelling verleend kan worden. De Wet zorg en dwang regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen. Daarnaast regelt deze wet de onvrijwillige opname.

Aan de Friese gemeenten is in de septembercirculaire voor 2020 een budget van € 651.971 toegekend voor de uitvoering van de Wvggz. Voor gemeente Leeuwarden is dat €161.763,-. De eerste inschatting is dat de gemeente met de rijksbijdrage de extra kosten kan dekken. Maar hierbij is geen rekening gehouden met een eventuele stijging van de aantallen Crisismeldingen en Zorgmeldingen en extra personele capaciteit die de gemeente mogelijk in moet zetten. Deze kosten zullen pas in de loop van 2020 duidelijk worden.

Onze zorgen zijn op dit vlak nog niet weggenomen. Deze twee wetten zorgen namelijk voor veel extra taken voor huisartsen, zorginstellingen en gemeenten. Ook vinden we het zorgwekkend dat er er nog geen rekening gehouden wordt met een eventuele stijging van het aantal meldingen. Kortom de kosten voor de gemeente kunnen gerust een stuk hoger worden dan wat de gemeente nu van het Rijk krijgt voor het uitvoeren van deze twee wetten voor groepen in onze gemeente die ontzettend kwetsbaar zijn. We overwegen in 2020 dan ook een agendering van dit onderwerp.

Beantwoording van de schriftelijke vragen

 

The post Schriftelijke Vragen: Wie zorgt er voor onze gehandicapten? (Update Beantwoording 3 december 2019) appeared first on D66 Leeuwarden .