https://westbetuwe.christenunie.nl/k/n6097/news/view/1263151/1084246/IMG_1081a.jpgIn de extra raadsvergadering van 29 januari zijn de wethouders van gemeente West Betuwe geïnstalleerd. Ook werd het coalitie akkoord gepresenteerd en de oppositie partijen agendeerden twee moties. Een lange avond. Wij wensen de wethouders een goede tijd toe, wijsheid, werkplezier en succes. Dit alles onder Gods rijke zegen.

Het werd een lange avond 29 januari. Van 20.00 - 21.00 uur de eerste voorronde vergaderingen over de APV en de begroting in twee parralelle sessies. Vervolgens om 21.15 uur de extra raadsvergadering. Op de agenda de presentatie van het coalitie akkoord en de beëdiging van de wethouders. De gezamenlijk oppositie bracht deze eerste vergadering al direct twee moties in. De eerste motie "De regenboog gemeente van de Betuwe" riep op om dagelijks de regenboogvlag naast de vlag van de gemeente te hijsen en om specifieke inzet voor de groep van LHBTI mensen.

Wij hebben als volgt gereageerd: "Voorzitter, de regenboog is voor de ChristenUnie allereerst het symbool van de trouw van onze Schepper. Ieder mens is uniek en waardevol. De regenboogvlag wordt nu gebruikt door zeer uiteenlopende groepen. De vredesbeweging en de LHBTI-groep zijn de bekendste.  

Voor de ChristenUnie is het vanzelfsprekend dat de gemeente zich aan de Grondwet houdt en wij niet zullen discrimineren.

Volgens ons zijn er geen aanwijzingen dat de LHBTI-groep in onze gemeente gediscrimineerd wordt. In zijn algemeenheid kan de gemeente daar niet echt iets aan doen als het buiten haar werkterrein valt (dus als bij de voetbal gediscrimineerd wordt, kunnen we daar niet tegen optreden, hooguit subsidies intrekken). Mensen kunnen wel zelf naar de rechter stappen.

Volgens ons zijn er ook geen aanwijzingen dat deze LHBTI-groep door de gemeente zelf gediscrimineerd wordt. Het is ons niet bekend dat daar klachten over binnengekomen zijn en/of een rapport daarover beschikbaar is.

Deze motie is dus niet op feitelijke zaken gebaseerd en meer een statement.

Als het een statement is, zien wij niet in waarom dit dan speciaal voor deze doelgroep moet gelden. Ons coalitieakkoord en ons eigen partijprogramma geven aan dat we een Inclusiegemeente willen zijn. Dat houdt in dat iedereen meetelt en meedoet. Daar valt deze groep mensen dus ook onder.

Het lijkt ons eerder discriminerend ten opzichte van andere minderheden als wij speciaal voor de LHBTI-groep iedere dag een vlag gaan hijsen (en wellicht een rapport gaan bijhouden). Dan moeten we dat ook doen voor gehandicapten, mensen met syndroom van Down (abortus), vluchtelingen, kleurlingen, vrouwen, kinderen, religieuze minderheden etc.

Vandaag start de week van “het vergeten kind”. Denk aan ongeboren kinderen, kinderen in prostitutie, kinderen  in vechtscheidingen, etc. Net zo belangrijk om aandacht voor te hebben. Ik noem u nog een andere minderheid, die van het Joodse volk. Joden in Nederland worden vandaag de dag daadwerkelijk bedreigd en gediscrimineerd. Zij kunnen nauwelijks veilig over straat. Onvoorstelbaar gelet op onze eigen geschiedenis. Er zijn mensen die zelfs de holocaust ontkennen. Komt er ook een motie om de Joodse vlag, de vlag van Israël, te hijsen?

Voorzitter, nogmaals, wij zijn een inclusie gemeente. Iedereen telt mee, iedereen doet mee. We kunnen geen onderscheid maken met andere minderheden. Wij wijzen deze motie dan ook af.

De tweede motie betrof de bestuurlijke uitvoerings agenda. In goed overleg nam de oppositie deze motie terug om die in een volgende vergadering opnieuw in te dienen. Dan is het college voltallig en kan er op de juiste manier gereageerd worden.