Afgelopen vrijdag werd in de sfeervolle Cellebroederskapel door Tweede Kamerlid Silvio Erkens een Roadshow georganiseerd over het thema Klimaat & Energie. Een heel toepasselijk thema op het moment dat heel Nederland bedekt lag onder een laagje sneeuw. De avond werd ingeluid door fractievoorzitter Guiseppe Noteborn en afgesloten met de nieuwjaarsbijeenkomst van de Maastrichtse VVD onder het genot van een hapje en een drankje. Je kunt de nieuwjaarsspeech van Guiseppe hier nalezen:

https://maastricht.vvd.nl/nieuws/51794/geslaagde-roadshow-klimaat-energie-van-silvio-erkens

Beste VVD'ers en betrokkenen, 

 

Als fractievoorzitter van de Maastrichtse VVD mag ik jullie van harte welkom heten in het mooie Maastricht. We zijn heel erg dankbaar dat jullie met zovelen naar deze bijzondere plek, de Cellebroederskapel in de binnenstad zijn gekomen. 

 

De kapel dateert van omstreeks 1500 en maakte deel uit van een voormalig klooster van de Cellebroeders – die een belangrijke taak hadden om zieken en zwakzinnigen te verplegen en te zorgen voor lijders aan besmettelijke ziekten zoals de pest. Leuk om te weten is dat het klooster rond 1700 werd gerenoveerd en uitgebreid en dat de gemeente Maastricht daaraan bijgedragen heeft. Vandaar dat u op sommige plekken in de kapel het logo van de gemeente (met de Maastrichtse ster) afgebeeld ziet. 

 

Vanavond bent u op deze mooie plek te gast en zullen we onder leiding van Silvio Erkens worden meegenomen op zijn Roadshow Klimaat & Energie. Daarna sluiten we af onder het genot van een drankje en – zoals te doen gebruikelijk - een bitterbal van de VVD! 

 

Maar eerst neem ik u nog even kort mee op het afgelopen jaar. Voor de Maastrichtse VVD een zeer succesvol jaar. 

We zijn met hetzelfde aantal zetels teruggekomen na de gemeenteraadsverkiezing en hebben drie betrokken burgerleden en een wethouder. We vormen een goed team met een combinatie van ervaring en nieuwe mensen. 

 

We zien ook dat we heel veel hebben bereikt binnen de coalitie: Zo gaat ongeveer 15 mln euro naar het stadsdeel Randwyck waar we de kenniseconomie gaan stimuleren. 

 

Daarnaast heeft deze fractie haar beste beentje voorgezet om vaker op te komen voor de burgers en dat is niet onopgemerkt gebleven. We hebben vaker het nieuws gehaald en mensen horen het liberale geluid meer dan tevoren, denk bijvoorbeeld aan de woningproblematiek, of het tramproject in Maastricht waar wij ons hard maken dat de Belgen financieel compenseren. 

 

Die grote inzet mag worden benoemd.  

Ik wil daarom enkele mensen bedanken die dit goede jaar mogelijk hebben gemaakt. Ik noem met name de vrijwilligers, onze steunfractie die in ons campagneteam hebben gezeten en natuurlijk onze fractiesecretaris. Deze VVD'ers zorgen dat wij met onze tijd zoveel mogelijk voor de Maastrichtenaar kunnen doen. 

 

In onze fractie hebben we drie burgerleden die erg waardevol werk doen voor de raadsleden. Zij ondersteunen ons op alle dossiers en zonder hun enorme betrokkenheid en inzet kunnen wij als raadsleden niet alle dossiers behartigen voor de stad. Ik denk overigens dat ik ook spreek namens alle andere raadsleden in de Limburgse gemeentes dat burgerleden een waardevolle steun en toeverlaat zijn. Dank jullie wel. 

 

Dan noem ik graag onze raadsleden Siem en Jurgen. Zij hebben op die korte tijd al voor vele hete vuren gestaan en dit goed aangepakt. Het is fijn dat zij deel uitmaken van de Maastrichtse VVD. Dank Siem en Jurgen. 

 

Tot slot noem ik nog wethouder John Aarts. John is onze waakhond in het college: hij zorgt dat alle punten die we in de coalitie hebben binnengehaald ook waargemaakt worden. Daarnaast investeert John in het team door zijn jarenlange kennis en ervaring te delen in een zogenaamd “klasje van John”. Dank John! 

 

U hoort het: we mogen spreken van een heel hecht team in allerlei omstandigheden. Of het nou de begrotingsbehandeling is, of dat we nog last-minute een motie schrijven. Ook treffen we elkaar wel eens informeel, in de zomer hebben we heerlijk gevaren over Maas met een verkoelend biertje. 

 

Als ik vooruitblik, is er wel nog werk aan de winkel! Niet alleen voor Maastricht maar ook voor Limburg. Ik noem de verkiezingen voor de provinciale staten en het Waterschap Limburg op 15 maart. 

 

In de afgelopen campagne voor de gemeenteraad hebben we met het campagneteam volop “gecanvast”. Dat heeft geloond als je dit afzet tegen de statistieken uit het verleden en ik zie dan ook een positieve toekomst voor de Limburgse VVD. 

Zelf heb ik met meer dan 200 mensen persoonlijk gesproken aan de deur. Uit die gesprekken werd duidelijk dat mensen kijken naar de VVD voor stabiliteit en goed bestuur, en je ziet dat ze gewoon heel tevreden met de VVD zijn. Voor ons is het nu zaak om de stemmen vast te houden en andere stemmers te overtuigen van het belang om te kiezen voor de VVD zodat wij er voor kunnen zorgen dat deze mooie provincie de goede kant uit blijft gaan.  

 

Ik roep jullie dan ook allemaal op om je familie, buurtgenoten, clubgenoten en je netwerk te enthousiasmeren hoe belangrijk het is om te gaan stemmen en liefst natuurlijk op de VVD! 

 

Dit gezegd hebbende wil ik afsluiten en graag het woord geven aan ons Limburgse Tweede Kamerlid Silvio Erkens, die zich als Cellebroeder van de 21e eeuw ons zal meenemen naar een schone, veilige en leefbare toekomst. 

Silvio, aan jou het woord!

Guiseppe Noteborn