Beschouwing begroting 2021

Algemeen

Goedenavond college, mede raadsleden. Voorzitter en belangstellenden. Voor ons ligt de programmabegroting 2021 en de meerjaren raming 2022-2024. Een prettig leesbaar stuk, met cirkelgrafieken, voor een overzicht in één plaatje.

De ambtenaren van de gemeente Montfoort willen wij hartelijk bedanken voor hun inzet.

Het is echter een begroting die niet op de instemming van de provincie kan rekenen. Een begroting, waardoor wij onder toezicht komen van de provincie. Als wij deze begroting lezen is de teleurstelling groot. Lasten maximaal omhoog, en nog steeds rode cijfers. Voor ons is dit ontoelaatbaar. De lasten mogen alleen omhoog als wij erin slagen om de begroting sluitend te krijgen. Daarom willen wij ook een amendement indienen om in ieder geval de OZB niet te verhogen, als deze begroting ongewijzigd blijft. In de begroting wordt beschreven waar de tekorten vandaan komen. Met name wordt er dan gesproken over de kortingen door het rijk. Dat klopt en dat zien wij als SGP dan ook als een probleem. Daarom hebben wij het afgelopen jaar als raad, ook deelgenomen aan de motie van raden in verzet, echter dit is niet het hele verhaal. Wij begonnen dit jaar al met een valse start omdat de najaarsrapportage al €-178.349,- op deze begroting drukte. En daar ligt ook schuld bij ons als gemeente. Afgelopen jaar, is er heel veel geld uitgegeven wat niet begroot was. Met een informatiebrief, worden wij achteraf op de hoogte gesteld. Om beter zicht te houden op de financiën, vinden wij als SGP dat dit niet meer voor mag komen. Elke overschrijding van budget moet voorgelegd worden aan de raad. Deze zomer hebben wij als raadsfracties een werkgroep financiën gehad, daar is een rapport uitgekomen, met mogelijke baten en inkomsten. Hier in deze begroting vinden wij daar onvoldoende van terug. Kortom, daardoor resulteert dit in een begroting met uitsluitend rode cijfers. Wij willen er alles aan doen om dit vanavond te voorkomen en toch een sluitende begroting te kunnen presenteren.

Wat gaan wij hier allemaal voor doen? Allereerst heeft een gedeelte van de raad, bij elkaar gezeten, om nog eens kritisch te kijken naar het rapport van de raadswerkgroep. En hebben aan de hand hiervan een alternatieve begroting opgesteld. En ja dat doet veel pijn, maar voorkomt wel dat wij onder preventief toezicht komen te staan van de provincie. Graag hoor ik van de wethouder, nog een toelichting, wat dit toezicht in gaat houden. Naast de alternatieve begroting hebben wij een aantal amendementen voorbereid. 1 om de extra kapitaal last van het scoutinggebouw te schrappen. wij zijn allereerst benieuwd in hoeverre, de scouting zelf bijdraagt aan deze nieuwbouw. Daarnaast hebben wij al een krediet beschikbaar gesteld en wij vinden dat daarvoor gebouwd moet kunnen worden, desnoods wordt er maar wat soberder gebouwd. 2 en omdat wij onze afkeer uitspreken tegen een niet sluitende begroting, zullen wij een amendement indienen, om de OZB in dat geval niet te verhogen. Wij zijn het er niet mee eens, dat de lokale lasten maximaal verhoogt worden, terwijl er ons inziens te weinig aan de kostenkant is bezuinigd.

Welke plannen willen wij komende jaar allemaal realiseren. - Voor de SGP is het van groot belang dat er woningen gebouwd worden. Het komende jaar moeten dan ook projectlocaties worden toegewezen waar de woningbouw plannen gerealiseerd kunnen worden.

- Als het goed is wordt dit jaar nog, de nieuwe brandweerkazerne opgeleverd en blijven zij binnen budget.

- Daarnaast staat de omgevingswet op de agenda. - Verder gaan de ontwikkelingen op regionaal niveau ook door, zo zal er komend jaar een energiestrategie moeten worden opgeleverd, wij zien dit project slagen of falen, op goede burgerparticipatie. Wij roepen het college dan ook op, om dit zorgvuldig uit te voeren.Wij beogen het behoud van ons open landschap, en willen dan ook niet dat vruchtbare grond wordt gebruikt voor zonnevelden.Eerst onbenutte daken, en zoveel als mogelijk energieopwekking voor eigen gebruik.

- Verder verwachten wij komend jaar, plannen voor de nieuwe scholen.

- Verder zal het vooral bestaand beleid zijn dat uitgevoerd wordt.

Nu zijn er een aantal fracties, die herindeling als mogelijke oplossing zien. Daar zijn wij faliekant tegenstander van. Wij zien geen enkel voordeel van schaalvergroting. Wel nadelen, de overheid, komt nog verder bij de burgers vandaan te staan. Het gemeentebestuur, zal veel minder kennis hebben van de plaatselijke problematiek. Vraagstukken binnen de gemeentegrenzen worden veel eerder gebagatelliseerd. En gemeentelijke voorzieningen worden gecentraliseerd, dus voor burgerzaken, moet je naar een naburige gemeente. en dit is voor de mensen, die minder goed ter been zijn, een groot nadeel. Ze kunnen dan nog minder deelnemen aan de samenleving, iets, wat wij nu juist allemaal willen voorkomen. Wij zien dat vanuit gemeentes de druk op rijksoverheid wordt opgevoerd, en verwachten dan ook dat de rijksoverheid hierdoor zijn beleid ten aanzijn van de bijdrage aan lokale overheden zal herzien. Zolang dit nog niet het geval is, zullen wij als gemeente zelf daadkracht moeten tonen. En ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Hieronder valt ook het presenteren van een sluitende begroting.

En daar zullen wij als gehele raad, gezamenlijk de schouders onder moeten zetten.

Als Christelijke partij, geloven wij dat wij onze taken in afhankelijkheid van Gods zegen uitvoeren.

Wij wensen daar een ieder Gods onmisbare zegen voor toe. Hierbij wil ik de moties en amendementen indienen. Amendement 1, Verhoging kapitaallasten voor de scouting afvoeren. Amendement 2, OZB verhoging afvoeren als er niet een sluitende begroting wordt gepresenteerd. Motie 1, kosten van begraven inzichtelijk maken, nu wij bezig zijn met het vaststellen van de leges.

Motie 2, verzoek aan het college om te onderzoeken in hoeverre de formatie kan worden teruggebracht, nu de ontvlechting met IJsselstein is afgerond.

Ondertekening en naam:

B.C. Timmerarends

SGP Montfoort