Door Carla Dik-Faber op 2 september 2019 om 08:49

De politieke wens van D66 om een pil te verstrekken aan mensen die hun leven als voltooid ervaren, kennen we al langer. In het Regeerakkoord is echter afgesproken dat dit kabinet inzet op Waardig Ouder Worden en een onderzoek uitvoert naar de nood achter voltooid leven. De ChristenUnie zal D66 aan de afspraak houden dat het onderzoek hiernaar wordt afgewacht, vóór voorstellen op dit terrein ingediend kunnen worden. De haast die de partij lijkt te hebben, is voor mij onbegrijpelijk.

De ChristenUnie is altijd tegen hulp bij zelfdoding geweest: een pil voor zelfdoding kan nooit het antwoord zijn op een gevoel van overbodigheid, eenzaamheid of voltooid leven. We willen niet dat ouderen hun gevoel van veiligheid verliezen of zich sneller overbodig voelen. We willen juist aan ouderen het signaal geven: u mag er zijn. De overheid kan niet alle leed wegnemen, maar we doen wat we kunnen om ouderen hun volwaardige plaats in de samenleving te laten innemen. Met goede zorg, passende woonvormen en levensbegeleiders in plaats van stervensbegeleiders.

Het mag duidelijk zijn dat de verschillen tussen ChristenUnie en D66 op het gebied van voltooid leven bijzonder groot zijn. Dat D66 voorstander is en een voorstel voorbereidt om dit mogelijk te maken, is in dat opzicht voorspelbaar. Het moge duidelijk zijn dat de ChristenUnie niet kan instemmen met faciliteren van zelfdoding door de overheid.

Maar ook hulpverleners en de commissie-Schnabel - een commissie van wijzen die zich op verzoek van de Tweede Kamer over de problematiek boog - zijn kritisch en zeggen in feite: doe het niet.

Het zou op zijn minst van zorgvuldigheid getuigen als we dit soort signalen serieus nemen. Ook daarom is het opmerkelijk dat D66 nu al zegt dat ze ongeacht de uitkomsten van het onderzoek, met een voorstel willen komen om hulp bij zelfdodingen mogelijk te maken. Snelheid lijkt belangrijker dan zorgvuldigheid op een vraagstuk dat letterlijk over leven en dood gaat.

Dat is voor mij onbegrijpelijk.