D66 Internationaal: kunst & activisme

Deze crisis laat zien hoe belangrijk kunst en cultuur zijn. Juist ook om van je te laten horen. Onze internationale organisatie geeft vandaag een podium aan activisten uit heel Europa en het Midden-Oosten. De video met kunstenaars bekijk je hier.

Eurovisie Song Festival gaf inspiratie

In andere tijden hadden wij in de afgelopen week samen het Eurovisie Song Festival in Rotterdam gevierd. Het Eurovisie Song Festival: een platform voor zelfexpressie, diversiteit én representatie. Dit inspireerde D66 Internationaal om hieromheen een symposium te organiseren rond het thema van kunst & activisme.

Ondanks dat het Song Festival en het symposium niet door konden gaan, blijft het urgent om deze thema’s aan te kaarten. Daarom hebben wij de afgelopen weken online gesproken met activisten en kunstenaars uit Europe en het Midden-Oosten over hun ervaringen en gedachtes over de relatie tussen politiek, kunst en zelfexpressie.

Kunstvormen om te ontsnappen uit fysieke isolatie

Deze crisis heeft ons laten zien hoe belangrijk kunst is in ons leven – of het nu gaat om literatuur, muziek, visueel of films. Wij gebruiken kunstvormen om te ontsnappen uit de fysieke isolatie, of als middel om onszelf juist nu uit te drukken.

Uit de gesprekken met deze LHBTI+, feministische en andere mensenrechtenactivisten en artiesten komt naar voren dat zelfexpressie een belangrijk middel is om politieke ruimte te creëren. Wij presenteren hierbij een mozaïek van gedachtes, gevoelens, passies en discussies over de politieke kracht van kunst.

De video met kunstenaars bekijk je hier.

Evar Hussayni:

Evar Hussayni is een artiest die in haar werk nadruk legt op visibiliteit, politiek-historische positionering, koloniaal geweld en haar relatie tot Koerdische vrouwen en feminisme. Zij brengt haar boodschap naar voren door middel van film, fotografie, schilderijen en creatieve productie. Tevens heeft Evar The West Asian and North African Woman’s Art Library opgezet, een platform en verzamelpunt voor het kunstwerk van vrouwelijke artiesten uit die regio.

Narîn Briar:

Narîn Briar is mensenrechtenactivist en maakt gebruik van fotografie, film en conflictanalyse om de ervaringen van onderdrukte minderheden naar voren te brengen. Zij is ook actief op het gebied van klimaatverandering activisme. In 2019 is zij erkend door Elizabeth Warren, en is haar kunstwerk tentoongesteld in Harvard, Yale en Boston College.

Website: aidnarin.org

Ahmed Hassan

Ahmed Hassan is een Egyptische filmmaker en producent. Hij is bekend van de prijswinnende documentaire ‘The Square’ (2014), waarin hij het publiek meeneemt in de Egyptische Revolutie van 2011. Deze documentaire heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder drie Emmy Award, waaronder de prijs voor “Best Cinematography for Non-fiction programming.”

Zuzanna Hertzberg:

Zuzanna Hertzberg – dochter van Anna, kleindochter van Krystyna and Janina – is een interdisciplinaire artiest, ‘artivist’ en onderzoeker. Zij is geïnteresseerd in het onderzoeken van individuele en collectieve geheugen, en kijkt naar de identiteit van minderheden en marginalisatie van ‘oncomfortable’ waarheden. Haar kunst omvat schilderen, performance, textiel en assemblage. Ze is de auteur van installaties en collages met archiefmateriaal.

Yannic Moeken:

Yannic heft samen met Junshen Wu en Sandra Mayer het platform Famous For My Dinner Parties opgezet. Met dit platform kijken zij naar eetcultuur op een manier dat ‘goed’ en ‘slecht’ overstijgd. In plaats daarvan proberen ze voedsel te gebruiken, iets dat zo alledaags en alomtegenwoordig is, als een lens waardoor de onderliggende structuren en problemen in onze samenlevingen worden weerspiegeld.

Said Kasmi:

Said Kasmi is sinds 5 juli 2018 wethouder in Rotterdam namens D66. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Onderwijs, Cultuur en Toerisme. Zijn politieke carrière voor D66 begon Kasmi als lijsttrekker van de deelgemeente Rotterdam Centrum in 2009 alwaar hij de vier jaren erna deelgemeentebestuurder werd. Vanaf 2015 was hij lid van het landelijk bestuur van D66 en lid van de Provinciale Staten Zuid-Holland. In 2018 was hij lijsttrekker voor D66 waarna hij fractievoorzitter werd.

De film is geproduceerd door Jeroen Koopman

Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook

Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook

Kunst en cultuur zijn essentieel voor de Nederlandse samenleving. Het dient als bron van creativiteit en houdt de samenleving een spiegel voor. Voor D66 draagt een stevige en creatieve kunst- en cultuursector bij aan een open en verbonden Nederland.

Vrije en diverse media vormen een onlosmakelijk onderdeel van een bloeiende samenleving en een werkende democratie. Het kritische en beschouwende oog is noodzakelijk voor het controleren en ter verantwoording roepen van de macht.